06:47 19 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Grčka

  Grčka: Dijaspora hoće da se vrati kući

  © REUTERS / Alkis Konstantinidis
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 461

  Oko tri petine Grka koji žive i rade u inostranstvu želi da se vrati u Grčku, rezultati su istraživanja koje je sproveo grčki Nacionalni centar za dokumentaciju.

  Prema tom istraživanju, 70 odsto ispitanika koji bi želeli da se vrate u Grčku, obrazlaže to kvalitetom života, dok 42 odsto namerava to da uradi u želji da budu bliže svojim porodicama, prenosi ANA–MPA.

  Navodi se da bi se 44 odsto grčke dijaspore vratilo u zemlju ukoliko bi došlo do povećanja plata, a 36 odsto bi se odlučilo na takav korak pod uslovom pronalaženja posla u svojoj struci.

  Čak 86 odsto ispitanika bi se vratilo u okvirima inicijative za transfer dobre prakse, znanja i tehnologije u Grčkoj.

  Pored toga, 84 odsto zainteresovano je za saradnju sa grčkim univerzitetima i istraživačkim centrima, dok je 80 odsto zainteresovano za saradnju u istraživačkim i razvojnim aktivnostima, prenosi Tanjug.

  Navodi se da 75 odsto ispitanika vidi priliku za vraćanje u Grčku na osnovu programa mobilnosti za naučnike.

  Od ukupno 2.697 stipendista, jedna petina se vratila iz inostranstva, gde su živeli u poslednjih pet godina zbog studiranja i rada.

  Istraživanje Nacionalnog centra za dokumentaciju — jedne od najvećih grčkih institucija koja prikuplja i čuva naučni i kulturni sadržaj i podatke u digitalnom obliku — sprovedeno je u okviru inicijative „Mostovi znanja i saradnje“, čiji je cilj umrežavanje grčkih naučnika i profesionalaca širom sveta i njihovo postepeno povezivanje sa potrebama grčke ekonomije.    

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga