17:29 17 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Radovan Karadžić prilikom izricanja presude

  Najs: Gotovo nemoguće prognozirati presudu Karadžiću

  © Tanjug / ICTY, Pool via AP
  Region
  Preuzmite kraći link
  1031

  Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je skoro nemoguće precizno reći neku prognozu, jer su i odbrana i tužilaštvo uložili žalbe.

  On je to rekao za sarajevski portal „Kliks“, a uoči današnjeg saopštenja odluke Žalbenog veća Međunarodnog mehanizma za krivične sudove u predmetu „Radovan Karadžić“, i dodao da je odbrana podnela žalbu zbog osuđujuće presude, a tužilaštvo zbog visine kazne i sadržaja presude.

  „Ako odbrana ne postigne ništa načinom kako je sročena njihova apelacija, onda će tužilaštvo imati pogodno tlo kada je u pitanju žalba na visinu kazne“, rekao je Najs.

  On je napomenuo da se Karadžić nikada nije izjasnio da je kriv, niti je ikada izrazio žaljenje zbog ono što je uradio.

  „Zato se nadam, jako se nadam, da će visina kazne ponovo biti uzeta ozbiljno u obzir, ako žalba odbrane ne uspe. Takođe, veoma je važno u kontekstu sleda događaja koji su izneti tokom suđenja da se u obzir uzme odgovornost za genocid u istočnoj Bosni u periodu nakon 1992. godine. Genocid nije nešto što se čini u datom momentu, to je proces, a ne samo jedan pojedinačni momenat“, rekao je Najs.

  On je ocenio da je povezanost onoga što su radili bosanski Srbi i Beograd uvek bilo misterija.

  „Svi pokušaji da se utvrdi jasna veza između bosanskih Srba i Beograda, posebno tokom procesa Slobodanu Miloševiću, koji je umro pre izricanja presude, ali i u drugim slučajevima, bili su osuđeni na propast. To je nešto što se mora promeniti“, ocenio je Najs.

  Tagovi:
  najs, Radovan Karadžić, presuda, Region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga