20:40 18 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Predsednik Albanije Ilir Meta

  Predsednik Albanije spreman na ostavku

  © AP Photo / Visar Kryeziu
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 60

  Albanski predsednik Ilir Meta, komentarišući duboku političku krizu u kojoj se nalazi njegova zemlja, rekao je da je spreman da se odrekne svog mandata za dobrobit zemlje, prenosi makedonski portal Plusinfo.

  „Spreman sam da se odreknem mandata i da se žrtvujem kao Salvador Aljende kako ne bih dozvolio instaliranje vojne hunte. Kriza može da prouzrokuje konfrontacije, koje smo videli u prošlosti i koje bi bile na štetu interesa naše zemlje“, poručio je Meta.

  Protesti u Albaniji
  © REUTERS / Florion GOGA

  On je apelovao na sve uključene strane da ne žrtvuju državu zbog njihovih fotelja i interesa. U tom pogledu, iako sebe ne smatra odgovornim, Meta je istakao da je uložio sve napore u protekle dve godine kako bi sprečio takvu situaciju.

  „Spreman sam na dve krajnosti, od odustajanja od mandata kao predsednika, nakon što se garantuje da zemlja ima principijelno političko rešenje, ispravno, ustavno, koje će voditi zemlju napred, pa sve do mog žrtvovanja kao što je to učinio Salvador Aljende, kako bi se onemogućilo instaliranje hunte koja bi mogla da vrati Albaniju 30 godina nazad. Ilir Meta je spreman na obe opcije“, kazao je on.

  On je kao neprihvatljivo ocenio ponašanje opozicije koja bojkotuje parlament, navodeći da se time kriza samo produbljuje.

  Za njega popunjavanje broja poslanika u parlamentu drugim poslanicima koji su bili na listi ispod onih koji su odustali od svojih mandata predstavlja samo skrivanje krize dok istovremeno, kako tvrdi, potkopava početak pregovora sa Evropskom unijom.

  Meta je kategoričan da ne postoji rešenje za aktuelnu političku krizu u Albaniji ni ultimativnim metodama, ni retorikom koja podstiče nasilje, a još manje policijskim i finansijskim metodama, preneo je Tanjug.

  Aktuelni predsednik Albanije rešenje duboke političke krize u svojoj državi vidi kroz brzi, ozbiljni i odgovorni politički dijalog.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga