19:43 13 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3413
  Pratite nas

  U interesu celog sveta je da se izbegne nova trka u naoružanju – svi igrači bi trebalo da ulože maksimalan napor kako bi se osigurala međunarodna bezbednost, izjavio je ambasador Slovenije u Moskvi Branko Rakovec, komentarišući situaciju o Sporazumu o raketama kratkog i srednjeg dometa.

  „Činjenica je da su i Rusija i SAD istupile iz Sporazuma. Ko je kriv – ne znam, a to nije ni važno. Nadamo se samo da to neće povući novu trku u naoružanju“, istakao je.

  Prema njegovim rečima, situacija na međunarodnoj areni se za poslednjih 30 godina drastično promenila, a pitanje bezbednosti više ne rešavaju samo dva bloka – Istočni i Zapadni, već su na scenu izbili i drugi ozbiljni igrači koji imaju važnu ulogu u tom procesu.

  „Sve to komplikuje proces osiguravanja bezbednosti u svetu i zabrinjava mnoge zemlje. Trenutno je reč o jednom sporazumu, a sutra mogu da budu stavljeni u pitanje i brojni drugi“, ocenio je.

  Rakovec je dodao i da se međunarodni odnosi  zasnivaju na principima međunarodnog prava, te je potrebno razvijati ga jer je upravo to u interesu celog sveta.

  Tagovi:
  Sporazum o raketama srednjeg i malog dometa, bezbednost, Slovenija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga