20:46 25 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2896
  Pratite nas

  Postavljanje krsta s pet krvavih fetusa na oltaru crkve u Vodicama, šokirao je hrvatsku javnost, a autor ove morbidne instalacije je samouki lokalni umetnik, koji je posebnu pažnju privukao kada je 2012. godine u jaslice stavio lik generala Anta Gotovine, za kojeg je tvrdio da je „najveća osoba u hrvatskoj istoriji“.

  ​Fotografija sa krstom, na kojem je urezano pet rupa u obliku srca, a u svakom srcu postavljene krvave lutke koje predstavljaju fetuse zakucane ekserima, vrlo brzo se proširila društvenim mrežama.

  Uz krst, na čijem vrhu piše: „Krv njihova iz zemlje k meni viče”, što je citat iz Knjige postanja i opisuje kako je Kajin ubio brata Avelja, postavljena je hrvatska zastava.

  Starešina crkve Svetog Križa Franjo Glasnović potvrdio je za hrvatske medije da je tačno da se krst nalazi u crkvi, ali nije želeo mnogo da komentariše situaciju.

  „Vreme u kojem se nalazimo je vreme molitve, razmišljanja i obraćanja. Ne bih o tome više razgovarao niti bih to komentarisao, u krizmi malo govorim“, kratko je kazao Glasnović za portal „Šibenik in“.

  Dodao je i da će postupiti po Jevnađelju.

  Autor ovog morbidnog dela, piše portal „Indeks“, jeste samouki umetnik Josip Mateša, čovek koji je na prošlogodišnjem protestu protiv Istanbulske konvencije u Splitu, Rivom prošetao s replikom vagine na glavi.

  Mateša je 2017. godine nagrađen nagradom Grada Vodice za životno delo, a bio je i u Gradskom veću Vodica kao predsednik vodičke Hrvatske republikanske stranke, koja je tada bila u koaliciji s desno orijentisanom Hrvatskom strankom prava.

  Tagovi:
  fetus, crkva, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga