18:42 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  24214
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras u Bukureštu da će Srbija svakako biti deo projekta koji bugarski premijer naziva „balkanski tok“, iako je reč o pretežno ruskom gasu iz Turskog toka, i najavio da radovi počinju za koji dan, prenosi Tanjug.

  Energetska mapa Balkana se sada potpuno menja, istakao je predsednik Vučić.

  „Borisov kao ozbiljan, mudar, pametan političar, da ne bi nešto nazivao ’Južnim‘ ili ’Turskim tokom‘, naziva ga ’balkanskim‘“, rekao je Vučić i objasnio:

  „To je hab u Bugarskoj koji prima ruski gas iz ’Turskog toka‘, ali i preko interkonektora deo tečnog gasa iz luke Aleksandropulis, i u budućnosti nešto od gasovoda Ist Med, koji ide od Izraela i Kipra do Grčke. Ali Borisov je pametan i naziva ga ’balkanski tok‘, da Amerikanci ne bi zamerili. Ali radeći na Ist medu, nisu ljuti ni Amerikanci ni Rusi.“

  Ali mi znamo koji je to gas, dodao je Vučić.

  „To je 90 odsto ruski gas, a 10 odsto — sve ostalo“, kaže on.

  On je dodao da su danas u Bukureštu on i Borisov razgovarali o još dva gasovoda — Ist Medu i kako bi mogao da se snabdeva gasom južni deo zemlje novim gasovodom koji bi se povezao za Zaječarom, i gasovodu koji ide iz Konstance.

  „Ali videćemo kako će to u budućnosti da teče, prvo da završimo ’balkanski tok‘“.

  „Mi učestvujemo u tome, u to nema sumnje. Za koji dan počinjemo radove i mašine su već izašle na teren“, rekao je Vučić.

  Kako je istakao, potpuno se menja energetska mapa Balkana.

  „Mi koji smo trošili malo gasa sada industrijski jačamo i trošimo više i u skladu sa tim biće nam potrebniji. Tamo gde imate gasa imate mogućnost za razvoj industrije, za veće bogatstvo“, zaključio je Vučić.

  Tagovi:
  balkanski tok, Bojko Borisov, Aleksandar Vučić, Bukurešt, Balkan
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga