23:33 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 62
  Pratite nas

  U istočnim delovima Severne Makedonije evakuiše se stanovništvo zbog velikih požara, u kavadarskom selu Fariš požar je zahvatio vinograde, a vatrena stihija preti i kućama i crkvama, prenosi makedonski portal „Plusinfo“.

  Zbog pojave velikih šumskih požara, Vlada Republike Severne Makedonije uvela je 24-časovnu zabranu kretanja u šumama i šumskim područjima. 

  Vatrogasci iz Teritorijalne protivpožarne jedinice u Kavadarcima ulažu maksimalne napore kako bi ugasili požar.

  Vatrena stihija u selu Rosoman već je zahvatila crkva i groblje, a približava se i prvim kućama u selu.

  U selu Sasa, na istoku Severne Makedonije, evakuišu se seljaci. Angažovan je veliki broj ljudskih i tehničkih resursa kako bi se zaštitilo stanovništvo.

  Sve je izvesnije da će biti neophodno avionsko gašenje požara.

  Velikim požarom zahvaćen je i Prespanski region, kao i turistička naselja Oteševo i Sirhan, kao i deo makedonskog nacionalnog parka Galičica.

  Požar je zahvatio oko 300 hektara šume, voćnjake i trske oko jezerske obale. „Cela Prespa je u vatri. Gorelo je kod Oteševa i Sirhana, prvo trska oko jezera, a potom je vetar proširio požar na šumu. Nastavlja se ka nacionalnom parku Galičica. Nemamo struju, a zapalio se i dalekovod“, kaže jedan od vlasnika vile u Sirhanu. Gradonačelnik Resena Živko Gošarevski kaže da je sada situacija stabilnija.

  Tagovi:
  šuma, Makedonija, požar
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga