15:42 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  3678
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije osudio je namjeru crnogorskih vlasti da ruše krstionicu na Miholjskoj prevlaci, uz ocenu da „obezbožena država“ želi da otima hramove od Srpske pravoslavne crkve.

  Crkva Božja je raspinjana i gonjena kroz svu istoriju, rekao je mitropolit u liturgijskoj besjedi na kraju bogosluženja u crkvi Svetog Spasa na Toploj u Herceg Novom.

  „Evo, pogledajte šta se danas događa na Miholjskoj prevlaci. Miholjska prevlaka je svetinja koja je sagrađena u vrijeme cara Konstantina, sagrađena je na moštima jednog drevnog hrišćanskog mučenika postradalog od onoga, kako ga je narod zapamtio, prokletoga cara Dukljanina“, podsjetio je on.

  Govoreći o istorijatu Miholjske prevlake, o njenim mučeništvima i razaranjima, on je naglasio da nikome nije smetalo i ne smeta što je ona oskrnavljena podizanjem bungalova na njenim ruševinama, kao ni to što su joj ime ukrali i pretvorili je u Ostrvo cvijeća.

  „Red bi bio da nam i ova državna vlast pomogne u obnovi te svetinje, a ne da nas sprečava i da podignemo ovu krstionicu, koja je tamo podignuta, koja je nastavak one krstionice iz vremena cara Konstantina. Ova krstionica nije ništa drugo, nego pokušaj obnove te krstionice da bi se kroz nju i preko nje obnovila i Miholjska prevlaka“, kazao je on.

  Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Mitropolit Amfilohije na Miholjskoj prevlaci

  Dodao je da Mitropolija crnogorsko-primorska decenijama moli i traži da sama, bez finansijske pomoći države, obnovi prevlačku svetinju.

  „Ne daju nam ovi takozvani zaštitnici kulturnih dobara. Šta oni štite — kulturna dobra ili kulturne ruševine? Kulturna dobra su ona koja se obnavljaju, koja vaskrsavaju, koja se revitalizuju… To je pravilo bilo kroz vjekove, i na istoku i na zapadu. Samo ovdje kod nas, evo, ne dozvoljavaju da se obnovi ta svetinja. A daće Bog“, poručio je vladika Amfilohije.

  Vladika je rekao da duhovni potomci komunista, koji jesu otimali crkvenu imovinu, ali ne i hramove, sada žele da otimaju i hramove.

  „Obezbožena država, sekularna država, ona sada prvi put u istoriji želi da otima hramove i želi da ih prisvoji da postanu državni hramovi. To ne spada u normalne priče, ali je ovdje kod nas to činjenica. Ja se u Boga nadam da će Gospod, koji je raspet za nas i za naše spasenje, crkva Božja i sveti Božji ljudi, koji su saraspinjani Hristu kroz vjekove, nama pomoći i urazumiti ove ljude koji u 21. vijeku pokušavaju da ruše svetinje“, rekao je vladika.

  Mitropolit Amfilohije: „Obezbožena država“ želi da otima hramove od Srpske pravoslavne crkve
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Mitropolit Amfilohije: „Obezbožena država“ želi da otima hramove od Srpske pravoslavne crkve

  Podsjetio je da je svojevremeno, na prijetnju da će biti srušena crkva Svete Trojice na Rumiji, upotrebio „tešku, ali svetopetrovsku“ riječ: Ko srušio crkvu na Rumiji, dabogda srušio njega časni krst.

  „Kao i onaj koji je srušio krstionicu na Prevlaci, dabogda časni krst njega i njegovo potomstvo srušio i uništio. Ja ponavljam te riječi. Jeste da su teške, ali ja moram da ponovim te riječi Svetoga Petra Cetinjskoga“, poručio je mitropolit Amfilohije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga