05:43 18 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Spomenik Goce Delčeva u Skoplju, Makedonija

  Skoplje obelodanilo šta će biti sa himnom i zašto nije intonirana pred Ciprasom

  CC0 / Pixabay
  Region
  Preuzmite kraći link
  1021

  Portparol severnomakedonske Vlade Mile Bošnjakovski izjavio je danas da se nikad nije razgovaralo o promeni nacionalne himne, te da ona tekstualno i instrumentalno ostaje ista.

  Tokom jučerašnjeg susreta premijera Grčke i Severne Makedonije, Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva, ispred zgrade Vlade u Skoplju nisu intonirane himne, što inače nije uobičajeno za zvanične posete, tim pre što je ova u grčkim medijima okarakterisana kao istorijska.

  Zbog velikog interesovanja javnosti, koja je želela da zna da li su himne izostavljene namerno i da li je to zato što se tekst severnomakedonske himne odnosi na staro ime Makedonije, a ne na ustavni naziv države Republika Severna Makedonija, iz Vlade su juče saopštili da je tako predviđeno protokolom.

  To je danas potvrdio Bošnjakovski, koji je kazao da su sve aktivnosti povodom svečanog dočeka Ciprasa juče otkazane kako bi se uštedelo na vremenu, imajući u vidu zgusnutu agendu, prenosi MIA.

  „Sve zvanične protokolarne aktivnosti, uključujući pozdrav garde, ceremonije polaganja cveća i intoniranje himne bile su izostale zbog kašnjenja aviona grčkog premijera Aleksisa Ciprasa“, rekao je on.

  Bošnjakovski je naglasio da himna nikad nije bila sporna, preneo je Tanjug.

  „Prespanski sporazum se ni na koji način ne odnosi na nacionalnu himnu. To je potvrđeno nekoliko puta tokom potpisivanja Prespanskog sporazuma kada je himna intonirana pred grčkim zvaničnicima“, rekao je on.  

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga