07:37 16 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Forenzičari

  Potraga za posmrtnim ostacima Srba u Sarajevu

  © AFP 2019 /
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 340
  Pratite nas

  Pripadnici Federalne uprave civilne zaštite, prema nalogu Tužilaštva BiH, na Alipašinom polju u Sarajevu od jutros iskopavaju teren radi pronalaska posmrtnih ostataka Srba ubijenih u ratu devedesetih godina prošlog veka.

  Predsednik Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić kaže da se iskopavanje terena sprovodi prema dojavi očevidaca koji su videli da je u toku rata na tom mestu iskopana velika rupa, ali ne znaju šta se tog dana dalje dešavalo.

  „Drugi dan su videli da je dovezen zapaljeni kombi Grasa, nakon čega je bagerom bačen u rupu i zatrpan. Posle toga su posađeni veći bagremovi“, rekao je Mandić.

  Kako prenosi RTRS, Mandić je istakao da je prema dosadašnjim saznanjima prijava tačna.

  Mandić je podsetio da je prilikom poslednjeg pokušaja ekshumacije na tom terenu bio postavljen luna park, tako da je iskopavanje bilo onemogućeno.

  Prema njegovim rečima, nakon pregleda terena biće sačinjen zapisnik o tome šta je pronađeno, a ukoliko budu pronađeni dokazi, tužilac Vesna Ilić bi od Suda BiH trebalo da zatraži nalog za ekshumaciju.

  „Nadamo se da ćemo ovde pronaći sve Srbe koji su nestali sa Alipašinog polja, Čengić vile, Nedžarica i ostalih bližih lokacija sa kojih su sarajevski Srbi nestajali“, naglasio je Mandić, preneo je RTS.

  Udruženja porodica nestalih Sarajevsko-romanijske regije i dalje traga za oko 180 nestalih sarajevskih Srba.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga