06:20 29 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 302
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da će u petak tokom posete Vatikanu sa papom Franjom razgovarati o položaju RS, kao i o ulozi Alojzija Stepinca, zagrebačkog nadbiskupa u NDH, koji je tokom Drugog svetskog rata „blagoslovio stradanje najmanje pola miliona Srba u ustaškom logoru u Jasenovcu“.

  „Teme su aktuelna situacija u BiH, međusobni odnosi između Vatikana, kao države, i BiH. Naravno, i odnosi Rimokatoličke crkve i BiH. U tom kontekstu ćemo razgovarati o aktuelnim pitanjima položaja hrišćanske zajednice ovde u BiH, pa time i pravoslavne zajednice. Razgovaraćemo o nekim aktivnostima koje smo pokrenuli u vezi sa obeležavanjem genocida u Jasenovcu“, rekao je Dodik za „Kurir“ uoči posete Vatikanu.

  On je naveo da će sa papom razgovarati i o ulozi Stepinca, koga Hrvati žele da proglase za sveca, i da će s tim u vezi papi preneti već poznati stav da je Stepinac bio zloglasnik ustaškog režima koji je blagoslovio stradanje najmanje 500.000 Srba u Jasenovcu.

  „Govoriću o pokrštavanju, odnosno iseljavanju. To je jedan od najgnusnijih zločina koji se desio, imajući u vidu da je u sistemu logora Jasenovac postojao i logor za decu, što govori o tome da su to bile fabrike smrti, koje su bile usmerene čak i na najmlađe pripadnike srpske pravoslavne zajednice“, dodao je Dodik.

  On je istako i da će tokom posete Vatikanu sa svim svojim sagovornicima razgovarati o činjenici da je urušen Dejtonski sporazum i da ima mnogo problema u funkcionisanju BiH.

  Tagovi:
  Dodik, Franja, papa, region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga