12:03 24 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4028
  Pratite nas

  Komemoracija pripadnicima oružanih snaga ustaške Nezavisne Države Hrvatske ubijenim na kraju Drugog svetskog rata kod Blajburga i ove će godine, uprkos snažnim otporima u Austriji, biti održana, ali neće imati status verskog okupljanja, objavio je zagrebački „Večernji list“.

  Skup će se službeno voditi kao javno okupljanje, što znači da će biti i pod pojačanim nadzorom austrijske policije, saznaje hrvatski dnevnik od učesnika koordinacionog sastanka izaslanika Počasnog blajburškog voda s vlastima okruga Folkermarkt, kojem Blajburg pripada.

  Andrej Plenković na proslavi Oluje u Kninu
  © Tanjug / FOTO HINA/ MARIO STRMOTIC/

  „To znači i da austrijske vlasti nisu prihvatile tumačenje Počasnog blajburškog voda, koji je, uz podršku hrvatskih vlasti, Austrijancima garantovao da će se na Lojbaškom polju održati isključivo versko okupljanje, odnosno molitva i procesija bez ijednog političkog govora“, piše list, prenosi Hina.

  List saznaje i da je drugačijem tumačenju koje su zauzele okružne vlasti „kumovao“ Engelbert Gugenberger, administrator biskupije Gurk Klagenfurt, kojem su se tamošnje vlasti obratile zbog konačne procene da li je zaista reč o verskom okupljanju, na šta im je on odgovorio negativno, zbog čega se sada režim okupljanja menja.

  Navodi se i da ovo nije prvi put da je stav upravnika dijaceze Klagenfurt prema okupljanju u Blajburgu, koje će se održati 18. maja, negativan, i podseća da je Gugenberger ranije odbio i zahtev Hrvatske biskupske konferencije da misu na ovoj komemoraciji održi neki od hrvatskih biskupa.

  Nova službena procena karaktera blajburške komemoracije na tragu je i pisma koje je austrijskom kancelaru Sebastijanu Kurcu ovih dana poslao koruški župan Peter Kajzer, tražeći da savezna tela spreče potencijalne incidente na komemoraciji i oko nje koji bi „narušili međunarodnu reputaciju Austrije“. Kajzer je od kancelara tražio i da se na ovaj skup primeni zakon o javnom okupljanju, što je, očigledno, prihvaćeno, navodi „Večernji list“.

  Među onima koji učestvuju u organizaciji komemoracije moglo se čuti da je ipak najvažnije da je dozvola za komemoraciju data i da će se ona održati, ali postoji i određena zabrinutost zbog zakonskih odredbi po kojima bi policija, u slučaju da na komemoraciji dođe do incidenata, mogla prekinuti skup, piše „Večernji list“.

  Tagovi:
  Blajburg, komemoracija, ustaše
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga