01:16 16 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Predsednik Crne Gore Milo Đukanović

  Đukanović: Ovo je sudbonosan trenutak za Srbe i Albance

  © Sputnik /
  Region
  Preuzmite kraći link
  5155
  Pratite nas

  Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je da su razgovori u Berlinu pomogli da se otvori put za prevazilaženje blokade u dijalogu Beograda i Prištine i da je to sudbonosan trenutak da se prevaziđe prastari problem komplikovanih srpsko-albanskih odnosa.

  Đukanović je sinoć, posle sastanka o Zapadnom Balkanu, rekao da je dogovoreno da dijalog i dalje bude pod pokroviteljstvom Evropske unije, te da se u njega neposredno uključe i Francuska i Nemačka.

  „Na taj način bi se obezbedio dovoljno dobar kvalitet i intenzitet tog dijaloga i pokazalo, u narednih nekoliko meseci, da li imamo potencijal da u ovoj generaciji to pitanje rešimo“, kazao je Đukanović, prenosi portal CDM.

  Predsednik Crne Gore je dodao da je na samitu podsetio da je stav Crne Gore da je stabilnost jednako integracija na Zapadnom Balkanu.

  „A stabilnost je kategorija za koju nismo zainteresovani samo mi na Zapadnom Balkanu, jer je reč, zapravo, o stabilnosti Evrope“, istakao je Đukanović.

  On je naveo da je važno da se ostvare standardi, ali istovremeno i da EU mora da otkloni neke nesaglasnosti u stavovima u odnosu na region Zapadnog Balkana.

  „Da ukaže na jasnu i doglednu evropsku perspektivu, kako bi pospešili sva balkanska društva i posebno balkanske vlade da nastave predano sa realizacijom reformi, koje zapravo vode ka ispunjavaju tih standarda“, objasnio je Đukanović.

  „Sastanak je sam po sebi bio dragocen, jer je označio fazu u kojoj će dve ključne zemlje Nemačka i Francuska dati značajniji pečat daljem putu integracije zemalja Zapadnog Balkana. Bila je to prilika da iz ugla naših država, svi koji smo učestvovali, ukažemo na važnost tog procesa“, napomenuo je Đukanović, prenosi RTCG.    

  Tagovi:
  Milo Đukanović, Srbi, Albanci
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga