14:32 08 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 029
  Pratite nas

  Priliv migranata na Egejska ostrva iz susedne Turske povećan je prošle nedelje, što je rezultat pre svega boljih vremenskih uslova i to uprkos činjenici da su prihvatni centri za migrante i izbeglice u Grčkoj prenatrpani, prenosi grčki list „Katimerini“.

  Ukupno 662 migranta su stigla na grčka ostrva u istočnom Egeju prošle nedelje, u poređenju sa 444 u prethodnoj nedelji. Ukupno 1.866 je stiglo na ostrva Lezbos, Samos, Hios, Kos i Leros prošlog meseca.

  U istom periodu, 2.648 migranata je prebačeno u prihvatne centre na kopnu, nakon što je zaključeno da pripadaju ugroženim grupama. Transfer određenog broja migranata smanjio je pritisak na grčka ostrva u istočnom Egeju.

  Planovi za izgradnju novih prihvatnih centara na grčkom kopnu odloženi su do okončanja lokalnih i evropskih izbora, koji će biti održani krajem ovog meseca.

  Pre nekoliko nedelja su migranti koji borave u prihvatnim centrima u Grčkoj, na osnovu lažne informacije na društvenoj mreži Fejsbuk da je „balkanska ruta“ ponovo otvorena, krenuli ka severu Grčke i granici sa Severnom Makedonijom, pa je deo njih blokirao železničke pruge u Atini i Solunu nakon sukoba s policijom, preneo je Tanjug.

  Sobranje je prošlog meseca takođe produžilo meru vanrednog stanja na južnoj granici sa Grčkom, zbog opasnosti od povećanog priliva migranata. 

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga