19:48 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  22332
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik i predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan potpisali su u Ankari dva dokumenta: revidirani Ugovor o trgovinskoj saradnji BiH i Turske i Memorandum o razumevanju u vezi sa izgradnjom auto-puta Beograd—Sarajevo, kojim je predviđena dinamizacija procesa u izgradnji dela puta koji prolazi kroz BiH.

  Nakon potpisivanja ovih dokumenata održana je konferencija za medije, javila je Anadolija.

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik zahvalio je Erdoganu na čvrstom stavu i zalaganju da se u BiH što pre formira vlast. Rekao je da razume predsednika Turske koji podržava ulazak BiH u NATO, jer je Turska članica tog saveza.

  „Želim da izrazim zadovoljstvo jer je predsednik Turske bio spreman da sasluša i ceni naše razlike u pogledu pristupa o NATO-u koji mi imamo u BiH“, istakao je Dodik.

  Ponovio je da je neophodno što pre formirati vlast na državnom nivou, kako bi ova zemlja nastavila normalno da funkcioniše.

  „U BiH postoji saradnja kroz Partnerstvo za mir, koje smo spremni da obnovimo, a dileme i razlike koje imamo već su poznate“, rekao je Dodik.

  Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan kazao je da Turska snažno podržava evroatlantske integracije BiH, a posebno njeno učlanjenje u NATO.

  Kazao je i da je potrebno što pre formirati vlast.

  „Veliko mi je zadovoljstvo što imam priliku da u Ankari ugostim članove Predsedništva BiH. Želimo da se što pre formira vlast u BiH bez međusobnih optužbi i nadam se da će se lideri što pre fokusirati na proces reformi, integracije BiH u evroatlantske institucije i učlanjenje u NATO, za šta Turska pruža veliku podršku“, izjavio je Erdogan.

  Lider Turske je kazao da BiH predstavlja pravi mozaik Balkana, zbog čega su mir i stabilnost u BiH od velike važnosti za mir u celoj Evropi, a ne samo na Balkanu.

  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i član predsedništva BiH Šefik Džaferović na sastanku u Ankari
  © AFP 2020 / Adem ALTAN
  Predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i član predsedništva BiH Šefik Džaferović na sastanku u Ankari

  Erdogan je rekao da je danas potpisan i Sporazum o slobodnoj trgovini, što će doprineti trgovinskoj razmeni od milijardu evra.

  „Auto-put Sarajevo—Beograd će doprineti razvoju cele BiH. Zato smo danas potpisali i Memorandum o razumevanju. Razgovarali smo i o oblastima energetike, turizma, poljoprivrede i stočarstva. Nastavljamo da podstičemo privatne kompanije da posluju u BiH i ulažu u nju. Radimo na jačanju veza na polju kulture i ljudskih odnosa“, izjavio je on.

  Predsednik Turske je kazao da je sa članovima Predsedništva BiH razgovarao i o regionalnim i međunarodnim temama, a posebno o razvoju regionalne saradnje na Balkanu.

  „Što se tiče trilateralnih odnosa BiH, Turske i Srbije, istakli smo da želimo da ostvarimo i te sastanke što pre“, rekao je Erdogan.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga