05:10 16 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik
  Lovac F-16

  F-16 po svaku cenu: Američki lovci stvaraju razdor u bugarskoj Vladi

  CC0 / Pixabay
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 236
  Pratite nas

  Dimitr Stojanov, glavni sekretar administracije predsednika Bugarske Rumena Radeva, optužio je zamenika ministra odbrane Atanasa Zaprjanova da želi da zaključi sporazum o kupovini F-16 po svaku cenu, piše magazin „AERO“.

  Prema rečima Stojanova, ekspertna grupa, koja je u decembru donela odluku u korist američkih lovaca, uopšte nije uzela u obzir mišljenje pilota.

  „Zaprjanov je bio i ostaje jednan od onih ljudi koji žele da zaključe sporazum po svaku cenu! I sada se on drži tog stava. Kako bi inače zamenik ministra objasnio to što je grupa političara i vojnih lica, na čijem čelu se on nalazi, sastavila dokument, sa čijim sadržajem se nije složilo 2/3 pilota koji su učestvovali u toj grupi?“, izjavio je Stojanov.

  Oštra reakcija administracije je usledila nakon što je Zaprjanov izjavio da Vlada ne želi da usvoji sporazum o lovcima po svaku cenu. Prema rečima zamenika ministra, Bugarska se rukovodi time da je sporazum bio prihvatljiv za obe strane i da je osiguravao realni razvoj mogućnosti Oružanih snaga.

  Predsednik zemlje Rumen Radev, koji je ranije bio na čelu Ratnog vazduhoplovstva, takođe je oštro kritikovao Vladu za kupovinu američkih lovaca. Po njegovim rečima, formiranje ekspertske grupe za izbor lovaca (američkih F-16, švedskih „Gripen“ i italijanskih „Eurofighter“) bili su jednostavno farsa i igra za demokratiju“.

   

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga