13:50 06 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 291
  Pratite nas

  Akcija „Besmrtni puk“, povodom Dana pobede nad fašizmom u Drugom svetskog ratu, održava se i u više gradova Bosne i Hercegovine. Prva takva manifestacija već je održana sinoć u Trebinju, a danas će biti organizovana i u Banja Luci i Istočnom Sarajevu.

  U šetnji „Besmrtnog puka“ u Trebinju građani su se, noseći slike svojih bližnjih koji su se borili ili stradali u ratovima na ovim prostorima, kretali od spomenika Luki Vukaloviću do spomenika borcima koji su poginuli u borbi protiv fašizma 1941-1945.

  Manifestacija u Banjaluci će početi u 11.00. Kolona će proći od Trga Krajine do Trga palim borcima. Istog dana u 20.00 časova u koncertnoj dvorani „Banski dvor“ ansambl „Aleksandar Nevski“ će izvesti ruske i srpske pesme.

  U 11 sati u Istočnom Sarajevu učesnici akcije će se okupiti kod Gradske uprave, pa će u 11.00 krenuti Spasovdanskom i Hilandarskom ulicom. U 18 sati u Kulturnom centru Istočno Sarajevo održaće se svečani koncert posvećen Danu pobede.

  Akcija se održava na inicijativu opštinskih vlasti i lokalnih organizacija uz podršku Ministarstva rada i Boračko-invalidske zaštite Republike Srpske i Ambasade Rusije u BiH.

  „Besmrtni puk“ je međunarodna javna akcija, koja ima za cilj očuvanje istorijskog i kulturnog nasleđa i sećanja na podvige vojnika-oslobodilaca sveta od fašizma i koja se održava od 2011. godine u Rusiji i u inostranstvu. Prošle godine je u gradovima RS BiH u akciji učestvovalo oko 2,5 hiljade ljudi.

   

  Tagovi:
  Besmrtni puk, BiH
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga