17:39 02 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 30
  Pratite nas

  Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Šolak izjavio je danas da ne postoji prevelika opasnost od poplava za građane i da se reke povlače u korita.

  „Kritičnih tačaka više nema, ali smo i dalje fokusirani. Može doći do urušavanja objekata usled povlačenja vode i slično, ali ključna opasnost je prošla. Građani mogu da odahnu, jer je stanje na terenu mnogo bolje i sada idemo da uklonimo ovo što je preostalo“, rekao je Šolak za „Kliks“.

  Prema njegovim rečima, hitne službe su radile celu noć, naročito u Sanskom Mostu i na području Usore, gde su izvlačili vodu iz objekata.

  „Ono što je dobro, jeste da se voda povlači, pre svega Sana, u Sanskom Mostu je ispod četiri metra, što znači da je nivo vode od juče opao za 40 centimetara“, rekao je Šolak.

  On je dodao da postoji veliki broj takozvanih čepova gde se voda zadržava i da će to biti fokus danas i narednih dana.

  Aktivnosti će biti usmerene i na ispumpavanje vode u Unsko-sanskom kantonu, Jelahu, Tešnju, Doboju-jug, području Srednjebosanskog kantona i slično.

  Kako se navodi, slična situacija je i u Republici Srpskoj, gde nivo Sane takođe polako opada.

  U Bosanskoj Kostajnici je poplavljeno desetak domaćinstava i na snazi su i dalje vanredne mere odbrane od poplava, ali se očekuje poboljšanje stanja.

  „Veliki problem predstavljaju podzemne vode koje moramo da ispumpavamo iz objekata. Za sada nema pojave klizišta ili većih odrona“, rekao je Šolak.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga