21:30 16 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  21028
  Pratite nas

  Iz šume izlaze graničari s hrvatskim uniformama i grupa od 30 osoba s rancima i pokrivačima. Graničari ih zaustavljaju i vraćaju prema Bosni.

  Snimak je nastao krajem aprila na graničnom delu severne Bosne koji se ne kontroliše.

  Novinari informativne emisije „Rundšau“ koji su radili priču, kazali su kako su zabeležili četiri vraćanja izbeglica u dva dana. Reč je o oko 70 osoba koje su, kako kažu, uglavnom iz Pakistana, Alžira i Avganistana.

  Razgovarali su sa migrantima koji su im rekli da su ih graničari vratili s hrvatske granice bez ikakvog postupka, te da su koristili silu.

  „Pokupili su nas u šumi, smestili u kombi i dovezli do granice. Putovanje je trajalo oko dva sata. Uništili su nam mobilne i palicom nas udarali i gurali na teritoriju Bosne“, rekao je mladi Pakistanac.

  Tvrdi da su im oduzeli i novac. O nasilju koje sprovode hrvatski graničari nad migrantima pisale su i izveštavale brojne nevladine organizacije već godinu dana.

  Avganistanska porodica s malom decom govorila je kako su ih hrvatski policajci zaustavili u šumi. Uperili su pištolj u njih i rekli: „Stop.“

  „Bili smo prestravljeni i plakali smo. Tražili smo azil, a oni su se nasmejali i rekli da ćemo dobiti azil, ali bosanski“, kazao je dečak.

  Ekipa emisije „Rundšau“ razgovarala je sa više od stotinu migranata i izbeglica. Svi su izjavili kako su bili sprečeni da zatraže azil u Hrvatskoj.

  „Dali smo snimke stručnjacima za migracije i organizacijama koje se bave zaštitom ljudskih prava. Nemački istraživač Markus Engler je jasno rekao da ovo predstavlja kršenje međunarodnih prava i prava EU. Istakao je kako Hrvatska nije izolovan slučaj i da se ova praksa primenjuje na spoljnim granicama EU“, kazali su novinari.

  Helsinški odbor je jasno naznačio kako svaki migrant, pa i ako ilegalno pređe granicu, mora biti saslušan, a njegov slučaj istražen. Ljudi ne smeju biti izbačeni nasred šume ili polja.

  „Video-snimak jasno pokazuje da je reč o kolektivnom proterivanju, što je nezakonito. Vraćanje migranata bez prisustva BiH vlasti takođe predstavlja kršenje graničnog sporazuma“, kazao je novinar-istraživač.

  Tagovi:
  Hrvatska, migranti, Region
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga