04:04 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 354
  Pratite nas

  Portparol koruške policije Rajner Dionisio izjavio je da je skup u Blajburgu prošao mirno, prenosi hrvatski portal „Dnevnik“.

  Međutim, na samom kraju jedna osoba je digla ruku u Hitlerov pozdrav, dodao je Dionisio.

  Trenutno je nepoznata nacionalnost muškarca kojeg je policija odvela u Klagenfurt. Preti mu nekoliko nedelja zatvora, saznaje se iz policije.

  U Blajburgu se na današnjem skupu na Lojbaškom polju okupilo oko 10.000 ljudi, za trećinu manje nego što je austrijska policija očekivala.

  Policija je, očekujući veći broj učesnika, bila prisutna sa 450 uniformisanih lica, koji su detaljno proveravali da li učesnici nose sa sobom zabranjene ustaške simbole.

  Naime, od 1. marta stupila je na snagu dopunjena lista zabranjenih simbola u Austriji, koja obuhvata i ustaške simbole.

  Na licu mesta bili su jedan državni tužilac, sudija, kao i pripadnici policije za strance, a čuvari reda su sve događaje pratili i video-kamerama.

  Prema rečima portparola policije Rajnera Dionisija, tokom komemoracije nije registrovan nijedan policijski relevantan slučaj.

  Za razliku od proteklih godina nije bilo učesnika u uniformama, a najava da će biti kažnjavani svi koji nose zabranjene simbole je delovala, pošto je bilo daleko manje zastava i simbola, a zabranjene čuvari reda nisu registrovali.

  Tagovi:
  Blajburg, Austrija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga