01:32 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  3596
  Pratite nas

  Severna Makedonija neće moći da se pridruži EU i NATO-u ukoliko ne prihvati stav Bugarske o istorijskim pitanjima koja izazivaju kontroverze u obe države, izjavio je ministar odbrane i predsednik nacionalističke stranke VMRO-BND Krasimir Karakačanov za televiziju „Evropa“.

  Prema njegovim rečima, Bugarska bi trebalo čvrsto da se pridržava svog stava u takvim istorijskim pitanjima i odustane od podržavanja svog suseda u evropskim integracijama, ako strane ne budu mogle da se dogovore u okviru specijalno formirane bugarsko-makedonske komisije.

  „Skoplje nema izbora nego da prizna istorijske činjenice ukoliko želi da se pridruži Evropskoj uniji i NATO-u“, rekao je ministar.

  „Ako želite da budete deo EU, niko vam ne brani da budete Makedonci. Ako želite da verujete u utopiju da je Aleksandar Makedonski vaš predak, to je vaša stvar, ali ne možete da falsifikujete istoriju”, istakao je ministar.

  On je istovremeno izrazio sumnju u efikasnost rada zajedničke komisije — napori da se stvori nešto što bi odgovaralo obema stranama neće dovesti ni do čega.

  „Ne može se stvoriti surogat od istorijske istine i falsifikata, nešto između laži i istine“, rekao je on.

  Ranije je političar izrazio ogorčenje zbog činjenice da Skoplje insistira na makedonskom poreklu revolucionara Gocea Delčeva, kao i zbog nedavnog predloga Severne Makedonije za zajedničku proslavu posvećenu tom nacionalnom heroju 7. oktobra — na dan kada je Sofija predala njegove posmrtne ostatke Skoplju.

  „Za mene je takav predlog otvoreno izrugivanje koje zapravo podriva proces poboljšanja odnosa između naših zemalja“, kazao je ranije Karakačanov.

  Karakačanov je više puta izjavljivao da će Bugarska blokirati pristupanje Severne Makedonije Evropskoj uniji i NATO-u, ukoliko premijer Zoran Zaev „nastavi da tvrdi da makedonski jezik postoji“.

  Bivši predsednik Bugarske Georgi Prvanov takođe aktivno izražava svoje mišljenje o istoriji Bugarske i Severne Makedonije. Prema njegovim rečima, stanovnici susedne zemlje su se i u Srednjem veku i tokom bugarske renesanse identifikovali kao Bugari.

  Tagovi:
  Makedonija, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga