21:24 24 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 181
  Pratite nas

  Ministar odbrane Bugarske i lider VMRO-BND Krasimir Karakačanov ponovo je kritikovao Severnu Makedoniju komentarišući rad zajedničke komisije dveju država za obrazovna i istorijska pitanja.

  Ministar je za televiziju „Nova“ izjavio da bugarska strana zaista radi na tome da dođe do rešavanja spornih pitanja, dok makedonska strana samo odugovlači kako bi sačekala poziv za pregovore o stupanje u EU.

  „Oni to rade u nadi da će dobiti poziv u Evropsku uniju, a onda će nama biti teže da utičemo na proces ispravljanja istorijskih laži“, rekao je on i dodao da je nedavno nemačka kancelarka Angela Merkel „polila hladnom vodom Makedoniju i Albaniju“, rekavši da je još rano govoriti o pregovorima.

  Ministar je takođe napomenuo da pregovori još ne predstavljaju poziv za pridruživanje EU. Karakačanov je pozvao makedonske političare da prekinu da izvlače korist pretvarajući se da ništa ne razumeju i kao primer je naveo odnos između Grčke i Kipra, gde nema takvih istorijskih sporova.

  „Da li smo primetili takve skandale između njih? Ne“, kazao je on.

  Karakačanov je ponovio da Bugarska neće dozvoliti susedu da lukavstvom uđe u EU.

  „Mi kao zemlja koja poštuje svoju istoriju i dostojanstvo to nećemo dozvoliti“, zaključio je ministar.

  Ranije je bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva nazvala apsurdnim predlog Skoplja da se dan sećanja na ideologa VMRO Gocea Delčeva proslavlja 7. oktobra — toga dana 1947. godine Sofija je predala Skoplju posmrtne ostatke tog revolucionara. Ministarka je naglasila da Bugarska nikada neće pristati na takav predlog.

  Spor između Bugarske i Severne Makedonije o poreklu Gocea Delčeva (1872-1903), koji se borio za oslobođenje Makedonije, više puta je bio predmet diskusije ekspertske komisije o istorijskim pitanjima. Bugarska strana smatra da su osnivači VMRO bili Bugari, a makedonska strana smatra da su njeni tvorci bili Makedonci. U Bugarskoj se sećanje na revolucionara obeležava 4. februara i 4. maja, kada su datumi njegovog rođenja i njegove pogibije.

  Tagovi:
  Krasimir Karakačanov, Bugarska, Makedonija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga