09:38 16 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  107144
  Pratite nas

  Slovenija uskoro slavi Dan državnosti, a politička partija Slovenačka demokratska stranka (SDS), čiji je lider bivši premijer Janez Janša, odlučila je da taj praznik obeleži i bizarnom čestitkom Slovencima koju im je uputila putem bilborda, a na kojem je vojnik JNA sa podignutim rukama u znak predaje.

  Ovim potezom je SDS izazvala veliku buru u javnosti, kada su se na društvenim mrežama pojavile fotografije bilborda uz tekst: „25. jun, čestitamo Dan državnosti. SDS“. Prema navodima, sporni bilbord se nalazi u Ljubljani, piše „Blic“.

  Raspad SFR Jugoslavije i uvod u rat koji je odneo na stotine hiljada života, započeo je referendumom koji je održan 23. decembra 1990. godine u Sloveniji. Završetak glasanja doneo je rezultate u kojima se čak 95 odsto Slovenaca odlučilo da glasa za samostalnost. Ti rezultati su stvorili Osnovne ustavne povelje o suverenitetu i nezavisnosti Republike Slovenije 25. juna 1991. godine i na taj način je jednostrano ozvaničena nezavisnost te zemlje.

  Dva dana kasnije, jedinice JNA su bile rešene da po cenu rata ne dozvole takav epilog i razbijanje SFR Jugoslavije, pa je 27. juna 1991. godine došlo do sukoba snaga JNA i novoformirane slovenačke teritorijalne odbrane, na čijem čelu su se nalazili Janez Janša i Igor Bačvar. Sukob koji je trajao desetak dana, odneo je više od 60 života vojnika, dok je ranjeno više od 300, a na kraju je rezultirao povlačenjem vojske, podsetio je „Blic“.

  Sa nekoliko meseci razlike, na sličan korak su se odlučili i Hrvati, koji su na referendumu održanom 19. maja 1991. godine sa 94,7 odsto glasova takođe doneli odluku da se odvoje iz Federacije, a Sabor je zvanično proglasio Socijalističku Republiku Hrvatsku 8. oktobra iste godine.

  Nakon toga je došlo do sukoba između Srba, Hrvata i Bosanaca koji su eskalirali sve do konačnog zaključenja mira Dejtonskim sporazumom, koji je potpisan u Parizu 14. decembra 1995. godine.

  Zbog svega navedenog, na društvenim mrežama su potez Janeza Janše okarakterisali kao neukusan i neumesan.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga