10:35 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  123214
  Pratite nas

  Trojčindanski sabor pod motom „Odbranimo svetinje“ održan je ispred Sabornog hrama Hristovog Vaskresenja u Podgorici. Kako navode lokalni mediji, Sabor je bio jedan od najmasovnijih skupova u istoriji Crne Gore.

  © Sputnik / Nebojša Popović
  Podgorica Liturgija

  Sabor je reakcija na Nacrt zakona Vlade Crne Gore o slobodi veroispovesti i uverenja, kojim se, ako bude usvojen, dovode u pitanje dostojanstvo i imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

  Na kraju Trojčidanskog sabora, episkop budimljanski-nikšićki Joanikije pročitao je proglas u kojem stoji da Predlog zakona o slobodi veroispovesti i uverenja i pravnom položaju verskih zajednica, koji je 16. maja 2019. godine utvrdila Vlada Crne Gore, nije ništa drugo do akt koji je prvenstveno uperen protiv eparhija SPC, koje imaju svoju osmovekovnu kanonsku jurisdikciju na prostoru na kojem se danas nalazi Crna Gora.

  Episkop Joanikije je uputio zahtev Vladi Crne Gore da iz dalje procedure u razumnom roku povuče Predlog zakona i pripremi novi koji će biti u saglasnosti sa dostojanstvom Crne Gore i međunarodnim standardima o slobodi veroispovesti.

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da neće da ulazi u „pravljenje dodatne zle krvi i sukoba“ na relaciji Srbija-Crna Gora, nakon što je Podgorica usvojila predlog spornog zakona kojim se praktično otima imovina Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

  Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, budimljansko-nikšićki Joanikije, raško-prizrenski i kosovsko-metohijski Teodosije, mileševski Atanasije, buenosajreski i centralno-američki Kirilo, zahumsko-hercegovački Dimitrije i umirovljeni episkop Atanasije sa mnogobrojnim sveštenstvom.

  Skup u Podgorici: "Odbranimo svetinje"

  Ispred platoa Hrama okupio se ogroman broj građana koji stalno pristižu. 

  Amfilohije: Sabor lek od bratoubistva i bogoubistva

  Amfilohije je kazao da Sabor nije ništa novo za Podgoricu i da nema jezika na kojem se ne proslavlja ova sveta liturgija i na kojem se ne svedoči istina o savršenom Bogu koji je otkrio sebe i svoju tajnu.

  On je kazao da postoje dve vrste sabora: sabor u ime Božanske ljubavi, u ime Božje, ljubavi prema Bogu i ljubavi prema ljudima, i drugi, oko demonske satanske sile, koja nosi zlo, mržnju, razdore i ubistva zemaljske narode.

  © Sputnik / Nebojša Popović
  Podgorica Liturgija

  „Samo ljubavlju ratujemo protiv zla, greha i smrti. Protiv nečoveštva i razvratništva. To je ono čime svedočimo da smo mi sinovi svetla.

  Oni koji su ubijali Boga Oca i koji ga danas ubijaju su i bratoubice. Retko se gde to dešavalo kao u Crnoj Gori. Bratoubistvo u ime Marksa i Engelsa, Staljina i Broza“, kazao je mitropolit.

  Amfilohije je naglasio da je ovaj sabor lek od takvog bratoubistva i bogoubistva.

  On je pozvao da se zaustave podele u Crnoj Gori.

  „Ovaj sabor traži od vlasti da se isceli taj bratoubilački duh koji se nad Lovćenom nadvio, da se vratimo Trojčidanskim saborima. Da se vrate Crkva na Lovćen i vladika Rade. Da se vrati narodu vera u živoga Boga.

  Oni koji skrnave mošti svetitelja naših neka se vrate sebi, svojoj savesti, Bogu neka se vrate. Neka donose zakone koji su saglasni vekovnom predanju Crne Gore. A takve zakone je pisao Sveti Petar Cetinjski, koji su počinjali sa: ’U ime Oca i Sina i Duha svetoga‘“, rekao je mitropolit Amfilohije.

  Vlada Crne Gore utvrdila je Predlog zakona o slobodi veroispovesti, kojim se predviđa otimanje hramova Srpske pravoslavne crkve.

   

  Tagovi:
  Sabor, Podgorica, SPC, Zakon
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga