05:35 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 140
  Pratite nas

  Grčki premijer Aleksis Cipras rekao je „da ukoliko se potvrde sumnje da je Turska napravila bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, tada EU treba da usvoji sankcije protiv Ankare“, prenosi portal „a1on“.

  Cipras je poručio Grcima da „treba da se osećaju bezbedno“.

  Aleksis Cipras
  © AP Photo / Thanassis Stavrakis

  On je istakao da „turska provokacija i kršenje međunarodnog prava od strane Ankare ne pokazuju snagu, već slabost“, dodavši da Grčka ima snažnu poziciju, ali i veću ulogu na međunarodnom nivou nakon „velikog i smelog istorijskog koraka u rešavanju dugogodišnjeg spora sa severnim susedom“.

  Grčki premijer je razgovarao i sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasiadisom povodom zajedničkih koordinisanih aktivnosti.

  „Čak i da se usvoje sankcije protiv Turske, ako se potvrdi da postoje bušotine za prirodan gas u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni, onaj ko krši suverena prava Republike Kipra, koja je država-članica EU, suočiće se sa posledicama“, rekao je Cipras.

  Prema grčkim vladinim izvorima, tokom jučerašnjeg vanrednog sastanka grčkog Saveta za spoljne poslove i odbranu bili su određeni diplomatski koraci u koordinaciji sa Kiprom.

  Tokom današnjeg sastanka Saveta za spoljne poslove EU šef grčke diplomatije Jorgos Katrugalos je zajedno sa svojim kiparskim kolegom, kako su javili iz grčkog MSP-a, obavestio druge ministre zemalja-članica EU o „nelegalnim aktivnostima Turske koji eskaliraju u kiparskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni i zahtevali su neophodnu podršku EU“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga