22:06 06 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1790
  Pratite nas

  Premijer Mađarske Viktor Orban rekao je da njegova zemlja poštuje BiH, ali da želi zvanične odnose i jačanje saradnje sa Republikom Srpskom.

  „Mi poštujemo identitet Republike Srpske. Donećemo akcioni plan koji će se odnositi i na politička i na ekonomska pitanja, kao i na saradnju u oblasti obrazovanja i kulture sa Republikom Srpskom“, rekao je Orban srpskom članu i predsedavajućem Predsedništva BiH Miloradu Dodiku na početku radnog ručka upriličenom u njegovu čast, prenela je „Srna“.

  Orban je naglasio kako želi da što pre počne saradnja Mađarske i Republike Srpske.

  „Želim da počnemo tu saradnju i iz ličnih potreba, jer Vas, gospodine Dodik, poštujem lično. U Mađarskoj uživate ozbiljan respekt. Vi ste čovek koji je spreman da se založi za svoju zajednicu. Kritike protiv Vas su priznanje i ništa drugo. U perspektivi vidim mnogo dodirnih tačaka među nama“, istakao je Orban.

  Ustupljeno Sputnjiku
  Milorad Dodik i Viktor Orban

  Dodik je naglasio da uvažava Orbana i Mađarsku sa kojom želi uspostavljanje saradnje.

  „Hvala Vam na razumevanju. Hvala Vam na pomoći Srpskoj zajednici u Mađarskoj.“

  U svemu ovome važan je i dobar odnos Mađarske i Srbije. Želimo Mađarskoj, na čelu sa Vama, napredak u svakom pogledu i radujem se našoj saradnji“, istakao je Dodik.

  Pre radnog ručka održan je sastanak Dodika i Orbana u četiri oka, koji je trajao više od sat vremena.

  Ispred Orbanove rezidencije u Budimpešti jutros je priređen svečani doček u čast srpskog člana Predsedništva BiH. Dodik i Orban su potom u srdačnom razgovoru prošetali dvorištem rezidencije.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga