23:02 15 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Ruska zastava

  Rusija se nije pridružila kominikeu Upravnog odbora Saveta za sprovođenje mira u BiH

  © Sputnik / Vitaliй Timkiv
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 280
  Pratite nas

  Rusija se nije pridružila kominikeu UO Saveta za sprovođenje mira, jer je „dokument, nažalost, pristrasan i jednosmeran, ne odražava stvarnu situaciju u BiH, ne pokriva aktuelne probleme i ne doprinosi jačanju međuetničkog pomirenja i konstruktivnog dijaloga, traženju kompromisa za unutrašnja pitanja u zemlji“, saopšteno je iz Ambasade Rusije u BiH.

  „Ubeđeni smo da je prioritetan zadatak završetak suviše odugovlačenog procesa formiranja Saveta ministara na osnovu rezultata opštih izbora bez ikakvih veštačkih uslovljavanja. Upravo to bi omogućilo nastavak socijalnih i ekonomskih reformi u BiH radi poboljšanja kvaliteta života svih njenih naroda, olakšavanja funkcionisanja drugih organa vlasti“, ističe se u saopštenju iz Ambasade Rusije u BiH.

  U saopštenju se pozivaju sve strane da budu uzdržane od neodgovorne retorike, da teže poštovanju zakonitih interesa svih u BiH, da se okrenu izgradnji poverljivih odnosa i saradnji zasnovanoj na uzajamnom poštovanju u skladu sa principima Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma, te de se fokusiraju na zajedničkoj agendi.

  „Kao država-garant Opšteg okvirnog mirovnog sporazuma insistiramo na doslednom poštovanju propisanih u dejtonskim dokumentima ustavnih temelja, kojim se regulišu prava i nadležnosti tri konstitutivna naroda i dva entiteta BiH koji nemaju alternativu“, poručili su iz Ambasade Rusije u BiH.

  Smatraju da su neosnovani i neprihvatljivi napadi na pravosudne organe BiH u poslednje vreme, a koji su se našli i u tekstu kominikea.

  „Ovim institucijama treba da budu obezbeđeni uslovi za nezavisan, profesionalan i efikasan rad, kako bi mogle da ispunjavaju svoje obaveze bez ikakvog uplitanja sa strane i pritiska, uključujući i međunarodnu zajednicu. Žao nam je da se nastavlja erozija jedinstva međunarodne zajednice u vezi sa BiH i gubitak konstruktivnih i nepristrasnih pristupa prema njima“, ističe se u saopštenju, prenela je „Srna“.

  Pokušaji da se BiH vrati pod upravljanje sa strane nemaju perspektive i koče proces stabilizacije u zemlji, navodi se u saopštenju i ocenjuje da je neophodan nastavak delovanja, kako bi što pre bila zatvorena Kancelarija visokog predstavnika u BiH.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga