14:35 18 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 321
  Pratite nas

  U Budimpešti je održana konferencija za novinare predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika i predsednika Vlade Mađarske Viktora Orbana.

  Orban je rekao da je na sastanku razgovarano o važnim pitanjima.

  „Razgovarali smo o situaciji u BiH i odnosima sa Mađarskom. Mađarska će podržati BiH da se održi jedinstvo zemlje, te njeno nastojanje za ulazak u EU“, rekao je Orban.

  Istakao je da je drugo važno pitanje inteziviranje odnosa Mađarske sa Banjalukom, odnosno Republikom Srpskom.

  „Naši odnosi su dobri. Srpska ima veliko poštovanje u Mađarskoj. Ipak, odnose treba intezivirati, jer prostora za delovanje ima“, rekao je Orban.

  Ustupljeno Sputnjiku
  Milorad Dodik i Viktor Orban danas u Budimpešti

  Orban je naglasio da je saradnja Mađarske i BiH dobra, te dodao da ipak nije onakva kakvu bi hteli.

  „Postoje široke mogućnosti za saradnju Mađarske i Republike Srpske, a prijateljstvo stvara dobre predispozicije za tu saradnju“, zaključio je Orban.

  On je zahvalio Dodiku što je svojom posetom Mađarskoj otvoreno novo poglavlje u odnosima dveju zemalja.

  „Poseta Dodika simbolizuje dobre odnose Mađara i Srba, koji su značajna manjina u našoj zemlji“, istakao je Orban.

  Dodik je istakao da su Srbi u Mađarskoj zadovoljni.

  „Saradnjom Mađarske i Banjaluke mogu se ostvariti bolji odnosi. Drago mi je da smo naišli na razumevanje, kako bismo mogli razmeniti ideje o privrednoj saradnji“, rekao je Dodik.

  Dodik je upoznao Orbana sa stanjem u BiH, istakavši da nakon oktobarskih izbora u BiH još nije formirana vlast, za razliku od Republike Srpske koja je svoju vlast formirala mesec dana nakon izbora.

  Dodik je istakao da je Mađarska spona između NATO-a i BiH i da je zbog toga veoma važno da se razumeju u vezi sa tim pitanjem.

  On je dodao da se tokom trodnevne posete Mađarskoj sastao i sa predstavnicima srpske zajednice, koji su mu preneli zadovoljstvo da su Mađarska i njen premijer učinili sve da njihov položaj bude bolji nego ranije, prenela je RTRS.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga