04:02 06 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  104144
  Pratite nas

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost „crnogorske pravoslavne crkve“.

  Đukanović je, u intervjuu za televiziju N1, kazao da bi ga iznenadilo da se u Carigradskoj patrijaršiji razmišlja drugačije.

  „Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. — podsjećam Vas — ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što nije bilo nasilno, logično, 1920. godine ostali i bez crkve. Godine 2006. su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koji sam vam pomenuo, dakle, organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države“, rekao je Đukanović.

  On tvrdi da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodijele „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

  Riječ je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji“, jasan je Đukanović.

  „Uloga mitropolita Amfilohija je onakva kakva može biti uloga čovjeka na visokom položaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je manje vjerska, a više politička organizacija“, poručio je Đukanović.

  Đukanović je ponovio da SPC čuva infrastrukturu „velike Srbije“ i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične.

  On je naveo da je Amfilohijevo postupanje u skladu sa misijom SPC i uvjerenjem da je Crna Gora, sticajem nesrećnih okolnosti, postala nezavisna država i da će tu grešku Crkva ispraviti.

  „Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svijetu uopšte“, naveo je Đukanović i istakao da je po njemu bilo i svijetlih trenutaka u njegovom političkom djelovanju — kada je podržao otklon od Miloševićeve politike i kada je bio sudržan uoči referenduma.

  Tagovi:
  Crnogorska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga