00:21 22 Novembar 2019
Slušajte Sputnik

  Milo Đukanović: Očekujem priznanje autokefalnosti „crnogorske pravoslavne crkve“

  © AP Photo / Risto Bozovic
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  104144
  Pratite nas

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopštio je da očekuje da Carigradska patrijaršija prizna autokefalnost „crnogorske pravoslavne crkve“.

  Đukanović je, u intervjuu za televiziju N1, kazao da bi ga iznenadilo da se u Carigradskoj patrijaršiji razmišlja drugačije.

  „Ponavljam, bilo bi to suprotno kanonskom pravu, bilo bi suprotno temeljnom principu etnofiletizma. Kao što smo 1918. — podsjećam Vas — ostali bez države, pa nakon toga, bez obzira što nije bilo nasilno, logično, 1920. godine ostali i bez crkve. Godine 2006. su se promijenile okolnosti. Crna Gora je nezavisna država. U skladu sa ovim principom koji sam vam pomenuo, dakle, organizacija pravoslavne crkve prati organizaciju države“, rekao je Đukanović.

  On tvrdi da nema govora o pokušaju da se, kroz donošenje novog zakona, crkve i manastiri u Crnoj Gori otmu od Srpske pravoslavne crkve i dodijele „crnogorskoj pravoslavnoj crkvi“.

  Riječ je o groznoj i gruboj političkoj manipulaciji“, jasan je Đukanović.

  „Uloga mitropolita Amfilohija je onakva kakva može biti uloga čovjeka na visokom položaju u Srpskoj pravoslavnoj crkvi, koja je manje vjerska, a više politička organizacija“, poručio je Đukanović.

  Đukanović je ponovio da SPC čuva infrastrukturu „velike Srbije“ i to kroz četiri eparhije u Crnoj Gori, od koje su tri prekogranične.

  On je naveo da je Amfilohijevo postupanje u skladu sa misijom SPC i uvjerenjem da je Crna Gora, sticajem nesrećnih okolnosti, postala nezavisna država i da će tu grešku Crkva ispraviti.

  „Mitropolit Amfilohije je neko ko ima rejting unutar SPC i u pravoslavnom svijetu uopšte“, naveo je Đukanović i istakao da je po njemu bilo i svijetlih trenutaka u njegovom političkom djelovanju — kada je podržao otklon od Miloševićeve politike i kada je bio sudržan uoči referenduma.

  Tagovi:
  Milo Đukanović, Crnogorska pravoslavna crkva
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga