13:22 23 Oktobar 2019
Slušajte Sputnik

  Tači stiže u Sarajevo, Dodik otkriva u kom svojstvu

  Region
  Preuzmite kraći link
  1533
  Pratite nas

  Na Samit procesa saradnje jugoistočne Evrope nije pozvana „republika Kosovo“, koju BiH ne priznaje kao državu, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom, rečeno je Tanjugu u kabinetu predsedavajućeg Predsedništva BiH Milorada Dodika.

  Povodom navoda da je Dodik uputio zvanični poziv Hašimu Tačiju da dođe na Samit procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi, iz kabineta su poručili da je članove tog samita pozvalo Predsedništvo, a ne lično Milorad Dodik.

  Učešće Kosova na SEECP, kako ukazuju u Dodikovom kabinetu, rešeno je 2014. godine uz saglasnost svih onih učesnica koje ne priznaju Kosovo: Srbije, Grčke, Rumunije, Moldavije i BiH.

  Prema tom rešenju, Kosovo se odriče svog subjektiviteta kao nezavisne države i prihvata da u SEECP uđe kao nedefinisani subjekt Kosovo, uz fusnotu.

  To isto prihvataju i sve druge učesnice SEECP i one koje inače priznaju Kosovo i one koje ga ne priznaju, navode u kabinetu Dodika.

  Ističu da na ovom samitu kao gost učestvuje i EU koja, kako navode u kabinetu, takođe ne priznaje Kosovo, jer ga ne priznaju sve članice i za koju Kosovo nastupa uz fusnotu sa zvezdicom, a ne kao „republika Kosovo“.

  Iz Dodikovog kabineta poručuju da Predsedništvo BiH nije pozvalo nikakvu republiku Kosovo, nego nedefinisani subjekt Kosovo sa fusnotom.

  „Mi barem u Republici Srpskoj, ako već ne u BiH, priznajemo poternicu koju je za Tačijem izdala Srbija, bez obzira što je neki ne priznaju. Ali dok je ovde na Jahorini, gde se održava samit po pozivu Predsedništva i u svrhu samita, njemu pripada puni imunitet u skladu sa međunarodnim pravom. I tako ćemo ga ispratiti preko granice. A kad nam opet bude dostupan i kad ne bude zaštićen imunitetom, biće uhapšen i po zakonu sproveden proces ekstradicije Srbiji“, navode za Tanjug iz kabineta srpskog člana i predsedavajućeg Predsedništva BiH.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga