20:42 17 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  260
  Pratite nas

  Verska netolerancija u Hrvatskoj je u porastu, posebno na internetu, kao i upotreba proustaških grafita, objavio je Stejt Department u svom godišnjem izveštaju o verskim slobodama u 2018. godini, u kojem se navodi i da su jevrejske i ateističke organizacije američkim posmatračima kazale da su nekatolička deca diskriminisana u javnim školama.

  U izveštaju se ističe da su jevrejska i srpska manjinska zajednica i ove godine, treću godinu zaredom, komemoraciju u Jasenovcu održale mimo državne, nezadovoljne odnosom države prema veličanju ustaštva i ustaškim simbolima.

  Navodi se da je Islamska zajednica istakla da ima dobre odnose s vlastima, kao i da je nakon susreta u aprilu s premijerom Andrejem Plenkovićem zagrebačko-ljubljanski mitropolit Porfirije Perić iskazao zadovoljstvo zbog pravnog statusa Srpske pravoslavne crkve.

  U izveštaju Stejt departmenta se podseća da i Savet Evrope u svom izveštaju iz maja ove godine piše da je u Hrvatskoj u porastu verska netolerancija, uključujući i ona na internetu, kao i proustaški grafiti.

  Naglašava se da su manjinske verske zajednice izvestile o povremenim slučajevima verbalnih zlostavljanja i fizičkih napada, a u izveštaju evropskog ombudsmana stoji da komentari na raznim internet portalima optužuju Jevreje za potkopavanje demokratije, slobode i finansijskih institucija.

  Stejt department ističe da je od ukupno 4,3 miliona stanovnika u Hrvatskoj, što je procena iz jula 2018. godine, oko 86,3 odsto rimokatoličke, 4,4 odsto srpske pravoslavne, a 1,5 odsto muslimanske veroispovesti.

  Blizu četiri odsto hrvatskih građana se identifikuju kao nevernici ili ateisti.

  Preostali deo čine Jevreji, protestanti i drugi hrišćani, a prema podacima Saveza jevrejskih opština u Hrvatskoj živi između 2.000 i 2.500 pripadnika jevrejske vere.

  Državni sekretarijat SAD takođe navodi da nevladine organizacije izveštavaju da se granična policija prema migrantima ponašala protivno njihovim verskim uverenjima, ali da vlasti odbacuju te optužbe.

  Podseća se i na upozorenja ombudsmana da su neke zdravstvene institucije odbile lečenje Jehovinim svedocima, koji zbog svojih uverenja nisu hteli da prime transfuziju krvi, i da, kako jevrejski čelnici smatraju, vlasti nisu preduzele konkretne korake za vraćanje imovine te zajednice zaplenjene tokom Holokausta.

  Stejt department prenosi podatke kancelarije hrvatske Komisije za odnose s verskim zajednicama o tome kako je Vlada 2018. godine dala oko 38 miliona evra Rimokatoličkoj crkvi za plate, penzije i u druge svrhe, što je smanjenje u odnosu na 40 miliona evra iz 2017. godine.

  Vlada je finansirala i druge verske zajednice koje imaju ugovor s državom, proporcionalno njihovoj veličini, s 2,8 miliona evra.

  Godišnji izveštaj Kongresa SAD o verskim slobodama u svetu, objavljen prošle nedelje, govori o stanju u svim državama i sprovodi se od 1998. godine. Podaci se prikupljaju od vlada, verskih zajednica, nevladinih i drugih organizacija, novinara i drugih relevantnih institucija, navodi agencija.

  Tagovi:
  Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga