07:33 27 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  2132
  Pratite nas

  Bugarska ministarka spoljnih poslova Ekaterina Zaharijeva izjavila je da Evropska unija neće prihvatiti zemlje Zapadnog Balkana koje i dalje imaju nerešena pitanja u odnosima sa drugim zemljama, čak i ako počnu pregovori o pridruživanju.

  „Na Balkanu postoje otvorena bilateralna pitanja, uključujući i sa Bugarskom. Evropska unija će pristati na početak pregovora, ali neće pristati da (ove zemlje) postanu njene članice“, navodi se u saopštenju na sajtu Ministarstva.

  Ministarka je naglasila da je u osnovi „dobrosusedstva“ uzajamno poštovanje i poverenje između susednih država.

  „To je ono što Bugarska zaista može da gradi u odnosima sa svojim susedima i što demonstrira“, rekla je bugarska ministarka.

  Ona je naglasila da je neophodno da Severna Makedonija i Albanija sprovedu reforme kako bi se pridružile Evropskoj uniji, ne zbog same EU, već zbog svog stanovništva, a Brisel sa svoje strane treba da održi svoja obećanja data tim zemljama kako ne bi izgubio njihovo poverenje.

  Zaharijeva je istovremeno izrazila nadu da će pregovori o pristupanju Severne Makedonije i Albanije početi u oktobru.

  Odnosi Bugarske i Severne Makedonije pogoršali su se zbog slavljenja revolucionara Goce Delčeva. Obe zemlje ga smatraju nacionalnim herojem. Ranije je predsednik Severne Makedonije priznao da se Delčev izjašnjavao kao Bugarin, ali se borio za nezavisnost Makedonije. Ta izjava izazvala je negodovanje bugarske strane. Prema rečima zamenika predsednika VMRO-BND Angela Džambaske osnivači VMORO (Unutrašnje makedonsko-odrinske revolucionarne organizacije) borili su se za ujedinjenje Makedonije sa Bugarskom i dokazi za to mogu se naći u dokumentima partije. Političar, koji predstavlja Bugarsku u Evropskom parlamentu, ranije je zapretio da Skoplje neće videti Evropsku uniju ukoliko „ne prestane da se bavi glupostima“.

  Tagovi:
  Bugarska, EU
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga