23:41 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4236
  Pratite nas

  Predsednik Odbora za dijasporu i Srbe u regionu Miodrag Linta ocenjuje da novi grafit, koji je ispisan na autobuskoj stanici u srpskom selu Polača kod Knina, potvđuje da proustaške snage imaju nameru da se brutalno obračunaju sa preostalim Srbima u Hrvatskoj.

  „Morbidni grafiti ’Mi Hrvati ne pijemo vina nego krvi četnika iz Knina‘ i ’Oluja 1995‘ šalju jasnu poruku preostalim Srbima da će biti proterani kao 1995. godine, ili ubijeni na ustaški način. Proustaške snage predvode Katolička crkva, hrvatski veterani i stranke desnice, uključujući tu i HDZ, a hrvatski državni vrh, direktno ili indirektno, podržava njihovu zločinačku nameru“, navodi Linta u izjavi za medije.

  Linta ističe da je predsednik gradskog saveta mladih Bjelovara i aktivni član HDZ-a Mateo Horvat (24) nedvosmisleno pokazao da su za njega ustaški koljači, koji su počinili genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima, u suštini — borci za slobodu hrvatskog naroda.

  „Horvat je javno objavio svoju fotografiju na kojoj ima majicu sa natpisom ’Za dom spremni‘ i sa ustaškim grbom, koji počinje sa prvim bijelim poljem. On je iskreno rekao da mnogi hrvatski veterani, a posebno pripadnici HOS-a, koriste koljački pozdrav ’Za dom spremni‘“, naveo je Linta.

  Kaže i da Mateo Horvat dobro zna da je Tuđmanova Hrvatska u suštini naslednica genocidne NDH, a za to ima i mnoštvo dokaza.

  Linta je podsetio da je u Hrvatskoj, nizom odluka i preporuka, u suštini, legalizovan ustaški pozdrav „Za dom spremni“.

  Kako navodi Linta, prekršajni sudovi u Požegi i Slunju doneli su presude prema kojima se ustaški pozdrav „Za dom spremni“ smatra izrazom volje vlasti, a ministarstvo državne uprave je dalo saglasnost da navedeni ustaški pozdrav može i zvanično da ostane u grbu udruženja veterana HOS-a, koji su svojevremeno bili sastavni deo hrvatske paravojske.

  „Savet Vlade Hrvatske za suočavanje sa prošlošću doneo je preporuku prema kojoj se ustaški pozdrav ’Za dom spremni‘ može koristiti u posebnim prilikama“, zaključuje Linta.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga