02:20 29 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  12261
  Pratite nas

  Bivši predsednik Crne Gore i premijer Vlade SR Jugoslavije Momir Bulatović sahranjen je danas na porodičnom groblju u selu Raće u Kučima. Opelo je Bulatoviću održao mitropolit Amfilohije, koji je poručio da sada „ispraćamo jednu od najuglednijih ličnosti Crne Gore, koja je bila na njenom čelu u presudnim vremenima“.

  „Nije bilo lagano nositi taj krst, koji je on ponio na svojim plećima“, rekao je mitropolit Amfilohije i dodao da Bulatović nije podlegao iskušenjima kojima svi podležemo, a to su vlastoljublje i slavoljublje.

  „Sačuvao je Momir Bulatović svoj obraz. U najtežem trenutku nije izgubio svoju dušu, to je od ogromnog značaja, ne samo za njega, nego i za Crnu Goru“, poručio je on.

  Mitropolit Amfilohije drži opelo na sahrani Momira Bulatovića u selu Raće u Kučima
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Mitropolit Amfilohije drži opelo na sahrani Momira Bulatovića u selu Raće u Kučima

  Afilohije je rekao da je Bulatović ostao veran svom rodu i narodu.

  Prethodno je na gradskom groblju „Čepurci“ u Podgorici više hiljada ljudi izjavilo saučešće porodici Momira Bulatovića.

  Građani su pristizali iz svih krajeva Crne Gore i Srbije. Poslednju poštu Bulatoviću su odali i Nikola Šainović, bivši potpredsednik Vlade SR Jugoslavije, potpredsednik SPS-a Predrag Marković, advokat Zdenko Tomanović i brojni politički predstavnici Crne Gore.

  Na čelu srpske delegacije je ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin, a u njegovoj pratnji je i ambasador Srbije u Crnoj Gori Zoran Bingulac.

  Aleksandar Vulin i ambasador Zoran Bingulac dolaze na sahranu Momira Bulatovića
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Aleksandar Vulin i ambasador Zoran Bingulac dolaze na sahranu Momira Bulatovića

  Vulin je rekao da je Momir zaslužio zahvalno sećanje.

  „Kada je počeo rat, bio je uz svoj narod. Kada su počele podele, bio je uz svoj narod. Srbija pamti dobro. Ovo je gubitak za srpski narod“, rekao je Vulin.

  Andrija Mandić govorio je ispred kapele na podgoričkom groblju.

  „Moram da se oprostim od državnika, brata i prijatelja. Ono što će istorija morati da prizna je — da je državno rukovodstvo u kojem je bio Momir prvo pružilo otpor okupaciji Balkana i bankarskom fašizmu. Nažalost, Momir neće dočekati slobodu koja dolazi u Evropu i svet, a za koju se borio.“

  Šainović je izjavio da je Momir Bulatović bio stub časti i poštenja.

  Nikola Šainović u kapeli u Podgorici: Ostaće krilatica — dosledan kao Momir Bulatović
  © Sputnik / Nebojša Popović
  Nikola Šainović u kapeli u Podgorici: Ostaće krilatica — dosledan kao Momir Bulatović

  „Lako je biti tu kad je dobro. Momir je bio sa nama kada je bilo najteže. U Dejtonu, kada su nas bombardovali, kada je usvojena Rezolucija 1244, kada je trebalo braniti Miloševića u Hagu... Momir je ostao stub časti i poštenja. Zato mu mi izražavamo najdublje poštovanje. Ličio je na sebe. Bio dosledan. To je njegova najveća vrednost. Mislim da će posle njega ostati krilatica — dosledan kao Momir Bulatović“, istakao je Šainović.

  Komemoracija povodom smrti prvog izabranog predsednika Crne Gore i bivšeg predsednika Savezne vlade SR Jugoslavije Momira Bulatovića održana je u Srpskoj kući u Podgorici.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga