11:56 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  171
  Pratite nas

  Zakon o slobodi vjeroispovijesti, koji je pripremila crnogorska vlast, rađen je u saradnji sa Hašijem Tačijem i on bi trebalo da bude uvod u otimanje manastira i hramova na Kosovu i Metohiji, rekao je episkop budimljansko-nikšićki Joanikije, govoreći na predavanju u vezi sa 800 godina Srpske pravoslavne crkve, koje je održano u „Srpskoj kući“.

  „Tači je pripremio isti propis, po kojem manastiri, kao kulturna dobra, treba da budu prepisani državi, a u tom smislu je napisan i crnogorski“, kazao je Joanikije.

  On je dodao da, ukoliko takav zakon bude usvojen u Crnoj Gori — onda neće biti smetnje da se tako nešto ne uradi i u lažnoj albanskoj državi na Kosmetu.

  „Ovoga puta, napadnuto je pravoslavlje i naša vjera i moramo se tome suprostaviti. Onaj ko to uradi danas potvrdiće da je hrišćanin i da brani svoju vjeru“, poručio je vladika Joanikije.

  Dodao je i da je zakon o slobodi vjeroispovjesti — neustavan, jer ne poštuje odvojenost Crkve od države, te da je jedna partija u Crnoj Gori odlučila da pravi svoju crkvu i vjeru, što je nezamislivo i nije nigdje zabilježeno u svijetu.

  Po njegovim riječima, čelnici vlasti, poput Mila Đukanovića i Duška Markovića, naprasno su postali teolozi, dok se posebno u tome ističe Đukanović, koji smatra da se mora obnoviti „crnogorska pravoslavna crkva“ i, kao argument koji govori u prilog tim namerama — ističe princip etnofiletizma.

  Pravoslavna crkva je etnofiletizam proglasila za jeres, i ne može se ispred vjere postaviti, kao viši princip — pripadnost narodu, ili nekoj nacionalnoj grupi. Radi se o običnom neznanju i ne znam šta njima treba da se miješaju u sve ovo“, zapitao se episkop Joanikije, zaključivši da pokušaj promjene crnogorskog identiteta očigledno nije uspio i da je zbog toga odlučeno da se pokrene akcija protiv tradicionalne vjere u Crnoj Gori.

  Tagovi:
  Tači, Crna Gora, Vladika Joanikije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga