21:05 06 April 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1047
  Pratite nas

  Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je u Danilovgradu, na centralnoj proslavi povodom Dana državnosti Crne Gore i Dana ustanka crnogorskog naroda, da dva 13. jula iz istorije Crne Gore simbolizuju njeno trajanje i ocenio je da su oni putokaz ka svetlom datumu — 21. maju 2006. godine, datumu održavanja referenduma o nezavisnosti.

  „RTCG“ prenosi da je Marković izjavio da je na ogromnoj žrtvi predaka izniklo cveće za sadašnje pokoljenje Crnogoraca, iznevši tvrdnju da „nikada u svojoj istoriji Crna Gora nije bila stabilnija, prosperitetnija i uvaženija među svetskim narodima i državama“.

  On je potom naveo da se ne sme bežati od istorijskih činjenica.

  „I danas ima onih koji su spremni da služe tuđim interesima, da crnogorsku nezavisnost vide kao prolaznu epohu, do povratka pod tuđe skute. Danas se ne delimo na partizane i četnike, već na one koji brane pravo Crne Gore da sama odlučuje i one koji je vide kao nečiji privezak i kao parče tuđe teritorije“, poručio je Marković.

  On je rekao i da će država crkveno pitanje rešiti demokratski i na osnovu Ustava i zakona, a ne nečijom voljom ili dekretom.

  „Nećemo taj teret ostavljati generacijama koje dolaze. Zato u današnjoj Crnoj Gori nijedna crkva neće pisati zakone, već će morati, kao i svi drugi, da poštuje one zakone koje donosi demokratski izabrana vlast. Dakle — crkvi božiji zakoni, a Vladi i Parlamentu zemaljski“, zaključio je crnogorski premijer Duško Marković.

  Tagovi:
  Dan državnosti, Crna Gora, Marković
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga