05:15 28 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  0 413
  Pratite nas

  Andrijevica, Bar, Berane, Bijelo Polje, Cetinje, Danilovgrad, Gusinje, Herceg Novi, Kolašin, Mojkovac, Nikšić, Petnjica, Plav, Pljevlja, Plužine, Šavnik, Ulcinj i Žabljak — 18 je crnogorskih gradova u kojima se od početka godine do kraja aprila više umiralo nego rađalo.

  Da je prirodni priraštaj u minusu i da bela kuga vlada u većini crnogorskih gradova, pokazuju zvanični podaci Uprave za statistiku, prema kojima je Crna Gora za prva četiri meseca 2019. godine imala vitalni indeks minus 212, što znači da je toliko ljudi više umrlo, nego što je rođeno.

  Prema zvaničnim podacima, od januara do kraja aprila rođeno je 2.119 beba, a u istom periodu preminuo je 2.331 građanin.

  Kao i u dosadašnjim istraživanjima, Pljevlja su grad s najvećom stopom bele kuge — u tom gradu je broj preminulih za 98 veći od broja rođenih. Na drugoj strani, grad u kom se rodilo najviše dece je Podgorica, i u njoj je prirodni priraštaj pozitivan, budući da je broj rođenih za 144 veći od broja preminulih.

  Ovakav trend s kulminacijom bele kuge samo je nastavak iz prethodnog perioda, govore podaci Uprave za statistiku. U Crnoj Gori je prošle godine negativan prirodni priraštaj zabeležen u čak 15 opština, i to uglavnom u gradovima na severu države.

  Iako je 2018. godine prirodni priraštaj bio pozitivan i iznosio 766 stanovnika, ovaj podatak je alarmantan jer je u pitanju najmanje povećanje broja stanovnika Crne Gore u istoriji. Poređenja radi, prirodni priraštaj je 1991. godine bio 5.636, što je sedam puta više nego lani.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga