03:31 28 Januar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 213
  Pratite nas

  Slovenački predsednik Borut Pahor očekuje da će Evropska unija u oktobru ispuniti svoje obećanje i dati zeleno svetlo Severnoj Makedoniji za početak pregovora o pristupanju, prenosi agencija STA.

  Pahor je u susretu s makedonskim kolegom Stevom Pendarovskim ponovio podršku Slovenije Severnoj Makedoniji na putu ka EU.

  Dvojica predsednika su razgovarala o naporima za pridruživanje Severne Makedonije, a Pahor je primetio da nije u redu da EU ne ispoštuje svoje obećanje Severnoj Makedoniji dato u junu.

  „Zemlja je preduzela teške korake kako bi ispunila visoka očekivanja Grčke i međunarodne zajednice na putu ka evroatlantskim integracijama“, naglasio je Pahor.

  On je takođe rekao da bi EU na narednom samitu trebalo da „ispravi grešku“ i ispuni prošlogodišnje obećanje o datumu za početak pregovora, jer je to strateško pitanje koje bi imalo uticaj na ceo region.

  Prema njegovim rečima, proces ulaska Severne Makedonije u NATO ide dobro, jer je 21 od 29 država-članica NATO već ratifikovala protokol o pridruživanju Severne Makedonije.

  Pendarovski je rekao da je Severna Makedonije bila razočarana u junu, ali je dodao da mu je obećano da je odlaganje tehničke prirode. On je kazao da je optimista u pogledu dobijanja zelenog svetla u oktobru, preneo je Tanjug.

  Severnomakedonski predsednik je dodao da očekuje da će ratifikacija protokola o pristupanju Severne Makedonije NATO-u biti završena ove godine kako bi njegova zemlja mogla da postane 30. članica Alijanse do kraja 2019. godine.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga