07:22 15 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1273
  Pratite nas

  Hrvatska istoričarka Vlatka Vukelić nazvala je ustanak srpskog stanovništva u Srbu 1941. godine protiv ustaških vlasti — genocidom Srba nad lokalnim stanovništvom!

  Prvi organizovani napad na ustaške institucije koje su počinile zločin nad Srbima u tom kraju, Vukelićeva naziva „zločinačkim orgijanjem“, prenose „Novosti“.

  Ona, pozivajući se na desničarske istoričare i revizioniste istorije, Marija Jareba i Antu Nazora, srpski ustanak iz 1941. poredi sa srpskim barikadama na početku sukoba devedesetih godina prošlog veka.

  Kako prenosi jedan od desničarskih portala „Kamenjar“, ali i ostali desni portali, Vukelićeva srpski ustanak, odnosno prvi oružani otpor u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (NDH) naziva „pokoljem nad civilima“.

  Za nju su ratne zločine činili srpski ustanici, a ne ustaške snage, pa podseća hrvatsku javnost da sada Hrvati pišu istorijske udžbenike, te da to treba da čine onako kako njima odgovara.

  Vlatka Vukelić, predsednica Udruženja „Hrvatska slobodna desnica“, tvrdi da je, kao odgovor na uspostavljanje NDH, „srpsko stanovništvo, uz podršku monarhističkih krugova iz tadašnje Srbije, pokušalo ofanzivno delovanje“.

  Tagovi:
  skandal, istoričar, NDH, Hrvatska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga