09:03 04 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  23102
  Pratite nas

  Gasovod „Turski tok“ preko Bugarske mogao bi početi sa radom tek početkom 2020. godine.

  „’Turski tok‘ na teritoriji Bugarske sigurno neće početi sa radom početkom 2020. godine, pošto se veštački odlaže realizacija projekta“, izjavio je ekspert Centra za istraživanje demokratije Martin Vladimirov, komentarišući odluku Vrhovnog suda Bugarske da zabrani „Bulgartransgazu“ da zaključi dogovor sa konzorcijumom „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“, koji treba da se bavi izgradnjom dela gasovoda.

  Prema rečima eksperta, razlog za veštačko usporavanje projekta je pitanje tranzita gasa kroz Ukrajinu.

  „Razlog za to je odsustvo sporazuma sa Ukrajinom o nastavku tranzita gasa kroz državu i namera Evropske komisije i SAD da se onemogući prekid tranzita kroz Ukrajinu“, izjavio je on.

  „Ovaj projekat se usporava veštački pošto Rusija i ’Gasprom‘ nemaju rešenje povodom početka realnog tranzita u jugoistočnu Evropu nakon 2020. godine“, izjavio je ekspert.

  Podsetimo, Vrhovni administrativni sud je zabranio prošle nedelje „Bulgartransgazu“ da zaključi sporazum sa konzorcijumom „Gasni razvoj i proširenje u Bugarskoj“, koji je operater ranije izabrao za izgradnju dela „Turskog toka“ na teritoriji Bugarske. 

  Ova odluka suda će važiti sve dok se ne reši situacija sa konzorcijumom „Arkad“.

  Italijansko-saudijski konzorcijum „Arkad“, koji je prvobitno trebalo da se bavi ovim poslom, a koji je suspendovan, zato što dva puta nije dostavio potpunu dokumentaciju u zadatom roku, podneo je tužbu, jer se smatra oštećenim.

  Tagovi:
  Turski tok, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga