11:33 08 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  0 133
  Pratite nas

  „Bugarska će prebaciti novac za F-16 u najskorije vreme, ako predsednik ne stavi veto na realizaciju budžeta“, izjavio je ministar odbrane zemlje Krasimir Karakačanov.

  „Nakon toga će stupiti na snagu sporazum o njihovoj proizvodnji i isporuci“, rekao je Karakačanov, a prenosi agencija „Fokus“.

  Ministar je takođe naveo da predsednik nije trebalo da blokira ratifikaciju sporazuma o kupovini F-16.

  „Kao što ste videli na raspravi o vetu predsednika nije bilo novih argumenata — ni od strane opozicije, ni od vladajuće strane, koji su već rekli sve što su hteli. Ali kako god bilo, to je ustavno pravo predsednika i ja ga poštujem“, rekao je ministar.

  Karakačanov je takođe ponovio da Bugarska nije mogla da izabere avione ruske proizvodnje.

  „Ja nisam ni rusofil, ni amerikanofil. Zanima me samo dobro naoružanje bugarske vojske, i to savremeno naoružanje. Sa postojećim sankcijama Evropske unije reći ljudima da ćemo kupiti ruski avion znači — prevariti ih“, objasnio je ministar.

  „MiG-29 je dobar avion i ja se trudim da osposobim najmanje desetak takvih aviona koje imamo, pre kraja svog mandata. Sada leti samo četiri od 15 aviona, ali F-16 je trenutno najbolja opcija“, rekao je Karakačanov.

  Prošle nedelje je većinom glasova bugarski Parlament još jednom podržao ratifikaciju sporazuma o nabavci aviona F-16. Cena osam aviona je skoro 1,26 milijardi dolara i oni će biti isporučeni 2023. i početkom 2024. godine.

  Vlada će pozajmiti deo sredstava za kupovinu od države, a njen ukupni iznos je skoro 360 miliona evra. Deficit budžeta za 2019. godinu zbog nabavke aviona je učetvorostručen — sa 0,5 na 2 odsto. Ranije je premijer Bojko Borisov izjavio da kupovina aviona nije predviđena budžetom, tako da će sredstva biti izdvojena iz rezervi.

  Tagovi:
  F-16, Bugarska, Krasimir Karakačanov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga