05:29 13 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  3159
  Pratite nas

  Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović predsjedavao je danas prvom sjednicom Koordinacionog odbora za prenos posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš iz Italije, Francuske i Austrije.

  Đukanović je ocijenio da se činom prenosa posmrtnih ostataka ispunjava još jedan dio istorijske i moralne obaveze prema dinastiji Petrović, koji ima i državni značaj u kontekstu snaženja svijesti o identitetu, saopšteno je iz njegovog kabineta.

  „Vođeni idejom ispunjavanja duga prema dinastiji, naš cilj je da organizujemo dostojanstven čin sa najvišim vojnim počastima“, kazao je Đukanović.

  Odbor se takođe saglasio sa predlogom stručnog tima u vezi sa lokacijom na kojoj će biti preneti posmrtni ostaci potomaka, da to bude Dvorsko groblje u okviru Novog groblja na Cetinju.

  Takođe, razmotrena je i informacija o načinu ispraćaja, odnosno dočeka posmrtnih ostataka potomaka dinastije i shodno tome je formirana Organizaciona komisija za svečanu ceremoniju dočeka i sahrane posmrtnih ostataka potomaka dinastije Petrović Njegoš, na čelu sa ministrom kulture Aleksandrom Bogdanovićem, a dogovoreno je i da se u najkraćem roku intenziviraju aktivnosti u cilju punog pravnog dogovora sa zemljama u kojima se nalaze posmrtni ostaci potomaka dinastije Petrović“, navodi se u saopštenju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga