20:45 31 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1018
  Pratite nas

  Ministarstvo odbrane Crne Gore nabaviće za potrebe deklarisanih jedinica crnogorske vojske optoelektronske uređaje, koji između ostalog uključuju i bespilotne letelice, ukupne vrednosti 322.000 evra, navodi se u tenderskoj dokumentaciji Ministarstva odbrane.

  Optoelektronički uređaji su sredstva za noćno motrenje i gađanje, koja pretvaraju sliku iz nevidljivog infracrvenog područja u područje vidljivo ljudskom oku, piše „Pobjeda“.

  U objavljenom dokumentu navodi se da su deklarisanim jedinicima potrebna četiri termovizijska kompleta „first responder aerial kit“, koji uključuju žirostabilizovanu kameru i bespilotnu letelicu, koja može da leti ne manje od 25 minuta.

  Zahtev Ministarstva je i da rezolucija slike termalne kamere ne bude manja od 640×512 piksela, kao i da komplet poseduje najmanje dva kontrolna uređaja sa ekranom za praćenje i dokumentovanje uočene situacije na terenu, prenosi „RTCG“.

  Osim dronova, Ministarstvo planira da opremi vojsku i sa dva termalna multifunkcionalna uređaja za lociranje cilja, koji mogu da uvećavaju sliku najmanje šest puta i imaju rezoluciju slike ne slabiju od 1280×1024 piksela, i to u modu slabe vidljivosti.

  Uređaji moraju da imaju integrisan GPS prijemnik sposoban da razmenjuje podatke sa komercijalnim GPS sistemima.

  Deklarisanim jedinicima potrebni su i binokularni uređaji za osmatranje noću, kao i 28 komada dvogleda koji mogu da uvećavaju najmanje 16 puta, a nabaviće i četiri termovizijska nišana sa sposobnošću ljudske detekcije na 1.500 metara, ljudskog prepoznavanja na 600 metara i ljudske identifikacije na 360 metara.

  Oprema za deklarisane snage koštaće Ministarstvo 472.680 evra, a uključivaće, osim uređaja za osmatranje, i pribore za pešadijsko naoružanje, opremu za Kontrolni centar združenih napada, ronilačku opremu i set za spasioce.

  Prema ranije objavljenoj Strategiji odbrane, Ministarstvo planira da opremi i obuči 50 odsto deklarisanih, kopnenih snaga Vojske Crne Gore za učešće i do 10 odsto kopnenih snaga za održivo angažovanje u NATO operacijama podrške miru i operacijama odgovora na krize.

  Tagovi:
  Dronovi, Vojska Crne Gore, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga