06:08 27 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  1880
  Pratite nas

  Mitropolit crnogorsko-primorski gospodin Amfilohije ocjenio je da je krivična prijava ministra kulture Aleksandra Bogdanovića, zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom — svjedočanstvo nerazumlja jednog čovjeka, ali i onih koji su ga postvili na to mjesto.

  „To je svjedočanstvo nerazumlja ministra kulture i to nije kultura, nego njeno poricanje i nekultura najgore vrste. To nije prvi put od njega i to je znak njegove neobrazovanosti, a dokaz je i njegov predlog — da ikonu Bogorodice Filermose strpa u onu pećinu. Sve to pokazuje da je on zalutao u kulturu i postavlja se pitanje — ko je takvog čovjeka i postavio na to mjesto. Neka Bog da razuma i njemu, ali i vlastima — da nađu jednog normalnog čovjeka da bude na tako značajnom mjestu“, rekao je mitropolit za „Novi TV“.

  Povodom zastave na koncertu, koja je Bogdanoviću takođe sporna, mitropolit Amfilohije kaže — da je to crkvena zastava, a trobojka je i zastava kralja Nikole Petrovića.

  „Poricati trobojku, a predstavljati se za ministra Crne Gore — ne spada u normalne stvari. Pjesmu „Tamo daleko“ pjeva sva Evropa. Biti protiv te pjesme u Crnoj Gori, i to u ime Crne Gore, postavlja pitanje — koja je to Crna Gora. To nije moja, a ni Crna Gora Petrovića. To nije Crna Gora — to je Montenegro“, kazao je Amfilohije.

  Dodao je da sve ono što se čulo na Kanli kuli smeta družini na vlasti, koja je pljunula na kralja Nikolu i koja se odrekla onih grobova za oslobođenje Kosova i Metohije 1912. i 1913. godine, i veliko je pitanje — dokle će ići to odricanje.

  „To je sramna priča o odricanju od Kosova i Metohije i sreća je da je kralj Nikola predao ključeve Dečana tadašnjem mitropolitu, a potom i patrijarhu Gavrilu Dožiću, a njih smo našli kod nogu Svetoga Petra. Dakle — ključevi Metohije su u Cetinjskom manastiru, a oni koji se toga odriču — odriču se izvorne i prave Crne Gore. Oni mogu da rade šta hoće, ali Kosovo i Metohija ostaju sastavni dio Crne Gore, kao što je to bilo od vremena Vojislavljevića, Balšića, pa sve do Petrovića. Kosovo i Metohija je temelj Crne Gore. Oni koji se svega toga odriču bore se protiv, kako kažu, Velike Srbije, ali ustoličuju ’veliku Albaniju‘“, dodao je mitropolit.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga