11:09 15 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  Piše
  4588
  Pratite nas

  Predsjednik kosovskog Pokreta „Samoopredjeljenje“ Aljbin Kurti, koji je jedan od protagonista ideje „velike Albanije“, boravio je prije dva dana u Tuzima u Crnoj Gori, na skupu na kojem se veličala Albanija i na kojem su se vijorile albanske zastave.

  Crnogorski portal „Borba“ objavio je fotografije tog događaja, uz komentar da se na njima može vidjeti da je u Tuzima Kurti dočekan „kao da je došao u Albaniju, a ne u Crnu Goru“, te da su se na skupu vijorile albanske zastave i pjevale albanske pjesme.

  Portal takođe navodi da crnogorske vlasti Kurtiju ne smiju da zabrane ulazak u Crnu Goru, dok zabranjuju ulazak srpskim akademicima, profesorima i istoričarima, uz podsjećanje da je upravo grupa poslanika „Samoopredjeljenja“ prije nekoliko godina ušla na teritoriju Crne Gore, i osam kilometara od granične tačke postavila zastavu Albanije kako bi simbolično pokazala gdje je „prava granica“ na Čakoru.

  Albanske zastave u Tuzima.
  Albanske zastave u Tuzima dočekale Aljbina Kurtija.

  „Ovaj događaj dodatno je došao u fokus pažnje javnosti, jer crnogorske vlasti ćute na albanske zastave usred Crne Gore, ali zato redovno dižu hajku na sve srpsko u Crnoj Gori. Zbog humanitarnog koncerta u Herceg Novom od prije nekoliko večeri, na kojem se pjevala pjesma ’Tamo daleko‘, najavljene su krivične prijave, a nije isključeno da režim krene i u hapšenja. Međutim, kad su u pitanju albanske pjesme i gosti sa Kosova koji pozivaju na otimanje crnogorske teritorije, onda režim ćuti”, navodi „Borba“.

  Da je boravio u Crnoj Gori na rijeci Cijevni u Tuzima radi promocije svog Pokreta „Samoopredjeljenja“, Kurti se pohvalio i na svom profilu na Fejsbuku. On je kazao da je u Crnoj Gori boravio zajedno sa albanskim profesorima koji su bili protiv Tačijevog plana za razgraničnje, a koji je „narušio teritoriju republike“, misleći na Kosovo.

  Tagovi:
  Aljbin Kurti, Crna Gora
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga