12:54 19 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  1421
  Pratite nas

  Srpski nacionalni savet (SNS) Crne Gore ukazao je danas na to da insistiranje državnih institucija Crne Gore na zapostavljanju interesa srpskog naroda i oduzimanju stečenih prava može imati teške posledice, kako za Crnu Goru tako i za srpski narod u njoj.

  „Srpski nacionalni savet Crne Gore poziva najznačajnije institucije Crne Gore i Republike Srbije da u što kraćem roku, u međusobnom dogovoru, predlože i usaglase odnos države Crne Gore prema srpskom narodu koji bi proizlazio iz poštovanja najviših standarda koji važe za relativno većinske zajednice u državama Evrope i sveta“, navodi se u saopštenju.

  SNS Crne Gore smatra da su za srpski narod u toj zemlji prestala da važe osnovna ustavna opredeljenja kao što su sloboda, mir, tolerancija, poštovanje ljudskih prava, multikulturalnost, demokratija i vladavina prava.

  „To se ogleda u onemogućavanju i ometanju izražavanja, čuvanja, razvijanja i javnog ispoljavanja nacionalne, etničke, kulturne i verske posebnosti, kao i izbora, upotrebe i javnog isticanja nacionalnih simbola i obeležavanja nacionalnih praznika“, ističe Srpski nacionalni savet u saopštenju koje prenosi Tanjug.

  Dodaje se da se to odnosi i na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma u javnoj i službenoj upotrebi, na srazmernu zastupljenost u javnim službama, organima državne vlasti i lokalne samouprave, i mnogim drugim, kako kažu, oduzetim davno stečenim pravima srpskog naroda.

  Prema njihovim rečima, takav odnos izaziva nepoverenje srpskog naroda prema državnim institucijama Crne Gore, posebno, kako dodaju, u neravnopravnosti i nadređenosti bošnjačkih i albanskih nacionalnih zajednica prema srpskom narodu, „uz stalne provokacije državne vlasti“.

  „Ovakav odnos državne vlasti u Crnoj Gori predstavlja nameru za postizanjem što veće zategnutosti i međusobnog nepoverenja između Republike Srbije i Crne Gore“, smatra SNS Crne Gore.

  Oni ocenjuju i da je strategija politike aktuelne vlasti u Crnoj Gori da bez obzira na moguće izazivanje teških posledica stvori što povoljniji ambijent za asimilaciju srpskog naroda u Crnoj Gori i što veću netrpeljivost građana Srbije prema Crnoj Gori i svima koji iz nje dolaze, navodi se u saopštenju koje je potpisao predsednik SNS Momčilo Vuksanović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga