16:43 07 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Izgradnja gasovoda Turski tok

  Bugarski političar: Naša vlada namerno odlaže „Turski tok“

  © 2019 «Tureckiй potok»
  Region
  Preuzmite kraći link
  2685
  Pratite nas

  Predsednik partije „Alternativa za bugarski preporod“ Rumen Petkov izjavio je da Vlada Bugarske svesno odugovlači početak izgradnje deonice gasovoda „Turski tok“ na teritoriji te zemlje.

  Kako se ranije očekivalo, eksploatacija bugarske deonice gasovoda trebalo je krene početkom sledeće godine. Izgradnjom cevovoda trebalo je prvobitno da se bavi konzorcijum „Arkad“, ali je u maju operater „Bulgartransgaz“ izabrao drugog izvođača. Posle žalbe „Arkada“, sud je odlučio da konzorcijum ostane izvođač radova, ali „Bulgartransgaz“ osporava tu odluku.

  Petkov smatra da je upravo Vlada Bugarske odgovorna za odugovlačenje realizacije projekta.

  „Vlada Bojka Borisova je osnovni faktor zbog kog cev ’Turskog toka‘ još nije postavljena i zbog kog se procedura odugovlači“, rekao je Petkov.

  On je dodao da Bugarska na taj način ispunjava ulogu obarača na pištolju koji je usmeren ka Rusiji, kako bi je prinudio da sa Ukrajinom pregovara o tranzitu gasa ka Evropi.

  „Bugarska Vlada to radi potpuno svesno“, smatra Petkov.

  Zamenica predsednika partije Ljubomira Genčeva govorila je o drugom aktuelnom pitanju u sferi energetike — izgradnji nuklearne elektrane „Belene“. Prema njenom mišljenju, tu će se takođe pojaviti faktori koji će onemogućiti ostvarivanje projekta, kao i u slučaju „Južnog toka“.

  „Uzdam se u Vladu i naše narodne predstavnike da će projekat dovesti do faze realizacije i do rezultata koji nam je potreban: energetike po pristupačnim cenama. To će nam omogućiti nuklearna elektrana ’Belene‘“, rekla je Genčeva.

  Ona je dodala da je neophodno razjasniti poreklo sredstava kompanija koje su podnele zahteve za učešće u projektu kao strateški investitori. Genčeva smatra da projekat treba da bude realizovan uz stoodstotno učešće države, kako bi prihodi ostajali u Bugarskoj, a ne u rukama strateških investitora.

  Trinaest kompanija prijavilo se za učešće na konkursu za izgradnju nuklearne elektrane „Belene“, među kojima su ruski „Rosatom“ i američki „Dženeral elektrik“.

  Tagovi:
  Bugarska, Turski tok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga