07:13 07 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  31551
  Pratite nas

  Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da izjava predsednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović da je „hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi“ nije ništa drugo nego najcrnja revizija istorije, u kojoj se prošlost pokušava prilagoditi sadašnjem geopolitičkom trenutku.

  „Svi šefovi država koji su se juče okupili u Poljskoj znaju da je Nezavisna Država Hrvatska bila satelit fašističke Njemačke, te da su u okviru takve države počinjena najveća zverstva u Drugom svetskom ratu prema Srbima, Jevrejima, Romima i ostalim antifašistima“, naglasio je Dodik za agenciju „Srna“.

  Na pitanje agencije da prokomentariše izjavu Kitarovićeve, koja je rekla da je hrvatski narod, srazmerno broju stanovnika, najviše doprineo antifašističkoj borbi u Evropi, te da je u borbi učestvovalo više od pola miliona Hrvata, Dodik je rekao da je u antifašističkoj borbi naroda nekadašnje Jugoslavije bilo i Hrvata, ali da to nije ni taj broj, ni obim, na koji se poziva Kitarovićeva.

  „Istorijska je činjenica da su upravo Srbi podigli ustanak i bili nosioci antifašističkog pokreta i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Šta god da je izjavila predsjednica Hrvatske, to ne može da promijeni istorijsku činjenicu da su Srbi bili jedan od najstradalnijih naroda na tlu i bivše Jugoslavije i Evrope u borbi protiv nacizma i fašizma, te da je ta istina dobila i međunarodnu verifikaciju“, zaključio je Dodik.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga