23:06 14 April 2021
Slušajte Sputnik
  Region
  Preuzmite kraći link
  4587
  Pratite nas

  Veselin Mareški, zamenik predsednika Parlamenta Bugarske i lider partije „Volja“, čestitao je sunarodnicima Dan ujedinjenja Bugarske i postavio pitanje — zbog čega u savremenoj Bugarskoj ima ljudi koji dozvoljavaju da se narodom upravlja spolja.

  „Heroji ujedinjenja ustali su protiv velikih država i doneli odluku, zahvaljujući kojoj su zaštitili svoje nacionalne interese. Zbog čega je onda danas nekima teško da učine to isto? Zbog čega oni dozvoljavaju da neko spolja određuje sudbinu zemlje i naroda? Zar su se za to borili naši preci?“, zapitao se Mareški.

  Prema njegovom mišljenju — danas stanovnici Bugarske ponovo preživljavaju podeljenost.

  „Bugarska je danas ponovo podeljena — na razvijene i zaostale gradove i oblasti, na Bugare koji su ostali i na one koji su pobegli od sistema, na ljude koji imaju privilegije i na one koji jedva preživljavaju. Najočiglednija je podela na narod i na političku klasu. U toj situaciji pred nama je pitanje — želimo li ujedinjenje i kako da ga dostignemo. Jedini način je, prema mišljenju ’Volje‘, rad koji je ispravan, kompetentan i usmeren na brigu o ljudima. I dalje se ne mirimo sa mediokritetstvom, lažima, korupcijom i nedelovanjem“, rekao je Mareški.

  U Bugarskoj se 6. septembra obeležava Dan ujedinjenja, u znak sećanja na 6. septembar 1885. godine, kada se Kneževini Bugarskoj priključila Istočna Rumelija, koja je nakon Rusko-turskog rata ostala u sastavu Osmanske imperije.

  Tagovi:
  poslanik, parlament, Bugarska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga